Președintele chinez Xi a sosit în Rusia pentru o 'nouă eră' de prietenie între Beijing și Moscova

  • 05 Iunie 2019 14:25
Președintele chinez Xi a sosit în Rusia pentru o 'nouă eră' de prietenie între Beijing și Moscova

Președintele chinez Xi Jinping a sosit miercuri la Moscova, într-o vizită menită să deschidă 'o nouă eră' de prietenie și să întărească parteneriatul economic între cele două țări, într-un context de sancțiuni și de război comercial cu Washingtonul, relatează AFP și dpa, preluat Agerpres.

'Sunt convins că această vizită va avea rezultate fructuoase', a declarat Xi, la sosirea pe aeroportul Vnukovo, unde a fost întâmpinat cu mare pompă. Această vizită 'va încuraja dezvoltarea relațiilor ruso-chineze, un parteneriat global și o interacțiune strategică într-o nouă eră', a adăugat el, citat de presa de stat rusă.

Xi Jinping urmează să fie primit la Kremlin de omologul său Vladimir Putin, după care va participa la o recepție în onoarea sa și la o serată la Teatrul Bolșoi cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la stabilirea relațiilor între cele două state.

La finalul discuțiilor, Xi Jinping și Vladimir Putin urmează să semneze o declarație comună privind 'întărirea relațiilor, a parteneriatului global și a cooperării strategice, care intră într-o nouă eră'.

Tradiționala 'diplomație panda' chineză va fi și ea prezentă, Xi Jinping urmând să ofere grădinii zoologice din Moscova doi urși panda.

Joi și vineri, președintele chinez va fi invitatul de onoare al Forumului economic de la Sankt-Petersburg.

Într-un context de tensiuni puternice cu Occidentul, schimburile comerciale între Rusia și China au crescut cu 25% în 2018, atingând 'un nivel record de 108 miliarde de dolari', a indicat Iuri Ușakov, consilier al Kremlinului, subliniind că Beijingul este 'partenerul economic cel mai important al Rusiei'.

'Pozițiile Rusiei și ale Chinei sunt foarte apropiate sau coincid în majoritatea dosarelor internaționale', precum programul nuclear nord-coreean, conflictul din Siria, criza din Venezuela sau acordul nuclear cu Iranul, care vor face obiectul discuțiilor în timpul vizitei, a declarat marți Ușakov.

Printre alte subiecte pe agenda discuțiilor figurează 'relațiile Rusiei și Chinei cu marile puteri occidentale, printre care Statele Unite', a indicat aceeași sursă.

Rusia și China traversează, din motive diferite, o perioadă de tensiuni puternice cu SUA, context în care discuțiile de la Kremlin vizează 'reafirmarea sprijinului reciproc (...) și asigurarea că relațiile ruso-chineze nu vor fi afectate de schimbările în situația internațională', a declarat, într-un briefing de presă, ministrul adjunct de externe chinez, Zhang Hanhui.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău