Președintele Chinei le cere militarilor să se concentreze pe „pregătirea războiului”

  • 15 Octombrie 2020 09:04
Președintele Chinei le cere militarilor să se concentreze pe „pregătirea războiului”

Președintele chinez Xi Jinping le-a cerut militarilor să-și „concentreze toată mintea și energia pentru pregătirea războiului”. Declarația a fost făcută în timpul unei vizite la o bază militară din provincia sudică Guangdong, potrivit agenției de știri de stat Xinhua, citată de CNN, preluat de Digi24.ro

Xi le-a spus soldaților „să mențină o stare de alertă maximă” și le-a cerut să fie „absolut loiali, absolut puri și absolut de încredere”.

Scopul principal al vizitei lui Xi în Guangdong a fost să țină un discurs de aniversare a 40 de ani de lînființarea Zonei Economice Speciale Shenzhen, care a fost creată în 1980 pentru a atrage capital străin și a jucat un rol vital în ridicarea Chinei pe locul al doile între economiile lumii.

Însă vizita militară are loc într-un moment în care tensiunile dintre China și Statele Unite sunt la punctul lor culminant din ultimele decenii. Casa Albă a anunțat luni Congresul SUA că intenționează să avanseze cu vânzarea a trei sisteme avansate de arme către Taiwan, inclusiv sistemul avansat de rachete de înaltă mobilitate (HIMARS).

Într-un răspuns dur, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Zhao Lijian, a cerut Washingtonului să „anuleze imediat orice plan de vânzare a armelor către Taiwan” și să întrerupă toate „legăturile militare SUA-Taiwan”.

Chiar dacă Taiwanul nu a fost niciodată controlat de Partidul Comunist din China, autoritățile de la Beijing insistă că insula democratică și autoguvernată este o parte integrantă a teritoriului lor, Xi însuși refuzând să excludă forța militară dacă este necesar.

În ciuda dezaprobării guvernului chinez, relațiile dintre Washington și Taipei au devenit mai strânse sub administrația Trump. În august, secretarul american pentru sănătate, Alex Azar, a devenit cel mai înalt oficial al SUA care a vizitat Taiwanul în ultimele decenii, când a mers pe insulă pentru a discuta despre pandemie.

Ca răspuns, Beijingul a sporit exercițiile militare în jurul Taiwanului. Aproape 40 de avioane de război chineze au traversat linia mediană între continent și Taiwan în perioada 18-19 septembrie în ceea ce președintele insulei, Tsai Ing-wen, a numi o „amenințare de forță”.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău