Președintele ceh crede că Rusia va sfârși prin a se retrage din Ucraina

  • 27 Decembrie 2022 12:52
Președintele ceh crede că Rusia va sfârși prin a se retrage din Ucraina

Președintele Republicii Cehe, Milos Zeman, și-a exprimat luni la Praga speranța că în cele din urmă Rusia se va retrage din Ucraina, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

În ultimul său discurs televizat de Crăciun, șeful statului ceh a declarat că, ”mai devreme sau mai târziu, presiunea țărilor libere va face ca Rusia să se retragă de pe teritoriul Ucrainei”.

Zeman, acuzat în trecut că este prorus, și-a schimbat atitudinea după invazia rusă și a susținut pe deplin ajutorul acordat Ucrainei de Republica Cehă.

Aproape o jumătate de milion de refugiați din Ucraina trăiesc în prezent în Republica Cehă, una dintre țările europene cele mai active în privința sprijinului militar și economic acordat statului ucrainean.

Zeman a insistat că a pledat mereu pentru nevoia de a menține relații economice corecte cu Rusia, mai ales datorită importanței sectorului energetic.

Totuși, ”acum securitatea este mai importantă decât interesele economice ale lumii și ale Republicii Cehe”, a apreciat președintele aflat la sfârșit de mandat.

Republica Cehă, care în 1968 a fost victima unei invazii sovietice, organizează în zilele 13 și 14 ianuarie 2023 alegeri prezidențiale, la care se caută un succesor pentru Zeman, care a stat 10 ani la putere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău