Președintele CEC, despre votul din diaspora: Este important ca și alegătorii să se autoorganizeze pentru a nu crea deficiențe la vot

  • 05 Mai 08:45
Președintele CEC, despre votul din diaspora: Este important ca și alegătorii să se autoorganizeze pentru a nu crea deficiențe la vot

„Unele secții de votare din diaspora, care au avut același număr de scanere și de funcționari, au reușit să procezeze peste 5000 de buletine de vot. Ține de organizarea funcționarilor și de organizarea alegătorilor”, a declarat Dorin Cimil, președintele CEC, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Potrivit lui Dorin Cimil, este important ca alegătorii să se autoorganizeze și să stabilească un contact bun între ei și cu funcționarii aflați în incinta secțiilor de votare.

„Aceasta este necesar pentru a nu crea cozi și alte deficiențe nenaturale la vot. MAEIE va trimite recomandări către diplomați și către președinții secțiilor de votare. Prin eforturi comune, vom depăși problemele care au fost”, a spus Dorin Cimil.

Președintele CEC a menționat că majorarea numărului de buletine de vot nu este o soluție.

„Soluția este crearea condițiilor tehnice - suprafață, comoditate, accesibilitate - pentru funcționari și alegători. Pentru a identifica un potențial număr de secții de votare, legea prevede o procedură legală. Printre factorii care sunt luați în calcul se află și numărul de votanți care u participat la ultimul scrutin și numărul de înregistrări prealabili. Toți acești factori sunt transpuși într-o formulă de calcul și putem primi un număr de secții care urmează a fi deschise. Primind avizul MAEIE pentru acest număr, se ajunge la o cifră care se va regăsi în hotărârea CEC de deschidere a secțiilor de votare peste hotare și în regiunea transnistreană”, a spus Dorin Cimil.

Pavel Postică, expert electoral Promo LEX, a declarat că, pentru secțiile de vot din diaspora, trebuie să se țină cont de resursele alocate alegerilor.

„Dacă vor fi alocate resurse pentru deschiderea a 30 de secții de votare, CEC va deschide doar 30 de secții de votare. Este necesar să se țină cont de prezența enormă la ultimul scrutin, iar asta trebuie să oblige autoritățile să aloce resurse financiare pentru deschiderea mai multor secții de votare”, a declarat Pavel Postică.

Sursa: TVR MOLDOVA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,03 m/s
Tue
14
Wed
12
Thu
12
Fri
16
Sat
18

Curs oficial BNM 10 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.4838 -0.0000
USD 17.8399 -0.0000
RON 4.3609 -0.0000
UAH 0.6431 -0.0000
RUB 0.2391 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău