Președintele CEC, despre înregistrările ilegale ale alegătorilor

  • 16 Septembrie 2020 09:12
Președintele CEC, despre înregistrările ilegale ale alegătorilor

Jurnaliștii de la „Cutia Neagră” de la TV8 au analizat mai multe liste depuse la CEC și a identificat zeci de oameni care de fapt nu se află în Federația Rusă și chiar nu au fost niciodată acolo – nici la muncă, nici în vizită, dar care au semnat că intenționează să voteze pe 1 noiembrie în Rusia. În același timp, în liste sunt persoane care activează în funcții publice, în cadrul autorităților locale conduse de reprezentanți ai Partidului Socialiștilor.

Astfel, președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, a declarat marți, 15 septembrie, pentru sursa citată că instituția verifică doar dacă cererile sunt completate corect – IDNP-ul și data de naștere și potrivit lui, CEC nu are posibilitatea de a verifica toate înregistrările efectuate. 

Dorin Cimil, președinte CEC: „Eu cred că noi activăm conform cerințelor. CEC-ul nu are posibilitatea de a verifica toate înregistrările efectuate. Noi verificăm doar datele ca să fie corecte și verificăm data de naștere a solicitantului. Doar asta verificăm. Dacă cererea este completată incorect sau lipsește codul personal, atunci solicitantul nu este inclus pe listă. Ce ține de verificarea tuturor celor care s-au înregistrat, noi nu facem astfel de verificări”.

La solicitarea expertului în politici publice, Ștefan Gligor, președintele CEC a menționat că le va oferi avocaților listele cu înregistrări prealabile pentru a fi verificate.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău