Președintele Bundesbank avertizează că emiterea de datorie comună de către UE trebuie să rămână o excepție

  • 26 Iulie 2020 17:43

Decizia liderilor Uniunii Europene (UE) de a emite o datorie comună pentru a finanța ajutorul acordat statelor afectate de criza coronavirusului ar trebui să rămână o excepție și să nu servească ca bază pentru viitoarele dificultăți bugetare, a afirmat, duminică, președintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, transmite Reuters.

Președintele Bundesbank avertizează că emiterea de datorie comună de către UE trebuie să rămână o excepție

Liderii UE au aprobat, în noaptea de luni spre marți, un plan de relansare istoric, menit să susțină economia europeană afectată de criza COVID-19, care se bazează pentru prima oară pe o datorie comună. Pentru a susține economia europeană care trece printr-o recesiune istorică, planul prevede un fond de 750 miliarde euro, care ar putea fi împrumutați de Comisia Europeană de pe piețele financiare. Acest fond include subvenții în valoare de 390 miliarde euro, care vor fi alocate statelor celor mai afectate de pandemie. Aceasta va fi datoria comună ce trebuie rambursată de către cei 27.

"Este important că UE și-a dovedit capacitatea de a acționa în perioada crizei, arătând solidaritate și din punct de vedere financiar, ceea ce reprezintă calea optimă în actuala criză", a declarat Weidmann, într-un interviu acordat grupului german de presă Funke.

Oficialul german a adăugat că mecanismul privind datoria comună trebuie să rămână o excepție, iar programul final de ajutor trebuie să cuprindă condiții stricte.

"Sunt necesare mecanisme de control pentru a ne asigura că fondurile sunt folosite în mod eficient și rațional. În general, cred că datoria comună pentru transferuri extensive este discutabilă. În orice caz, planul de relansare nu trebuie să servească ca bază pentru viitoare datorii masive ale UE necesare pentru finanțarea constantă a gospodăriilor", a afirmat președintele Băncii Centrale a Germaniei.

Acesta a atras atenția asupra actualelor evoluții din SUA, un important partener comercial al Germaniei.

"Statele Unite au relaxat prea devreme unele măsuri și acum adoptă restricții în unele locuri. Această abordare cu intermitențe ("stop and go") este cu siguranță dificilă pentru economie", a explicat Weidmann.

Revenind la Germania, șeful Bundesbank a declarat că Germania, cea mai mare economie europeană, a depășit perioada mai dificilă a pandemiei și a crizei economice.

"Datele generale arată că economia a depășit momentul critic în primăvară și acum se redresează gradual", a precizat șeful Bundes Jens Weidmann.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău