Președintele Braziliei a decis relaxarea restricțiilor pentru importurile de arme și creșterea cantităților de muniții ce pot fi cumpărate de cetățeni

  • 08 Mai 2019 11:01
Președintele Braziliei a decis relaxarea restricțiilor pentru importurile de arme și creșterea cantităților de muniții ce pot fi cumpărate de cetățeni WFLA.com

Președintele de dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a semnat marți un decret care relaxează restricțiile pentru importurile de arme și crește cantitatea de muniție pe care o persoană o poate cumpăra, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Decretul fusese conceput inițial pentru a relaxa restricțiile pentru colecționari, trăgători de tir și vânători - permițând, de exemplu, să fi purtate arme încărcate în cluburile de tir -, dar a fost extinsă și cu alte prevederi.

Până acum, nu puteau fi importate arme care existau în modele similare produse pe piața internă.

"Am spart monopolul. Nu se puteau face importuri, iar acum am eliminat asta", a spus Bolsonaro la ceremonia de semnare a decretului, la palatul prezidențial.

După semnarea decretului, șeful statului, mai mulți miniștri și reprezentanți ai puternicului lobby al armelor din Congres au reprodus gestul cu mâna care imită un pistol, emblematic pentru Bolsonaro în campania electorală, potrivit AFP.

"Am spus întotdeauna că securitatea publică începe de acasă", a afirmat președintele.

Bolsonaro a făcut campanie cu o platformă care punea accentul pe lege și ordine și care includea și promisiunea de a relaxa restricțiile în privința armelor. El semnase deja în ianuarie un decret care ușura posibilitatea de a deține o armă.

Susținătorii săi au salutat decizia, considerând că permite astfel autoapărarea într-o țară marcată de violență, însă criticii se tem că a da posibilitatea mai multor persoane de a deține arme va afecta siguranța publică.

Decretul de marți crește limita de achiziții de muniție la 5.000 de cartușe pe an pentru armele normale. Precedenta limită era de 50 de cartușe pentru cetățenii obișnuiți, cu limite discreționare pentru militari, polițiști sau vânători.

Decretul permite de asemenea cumpărarea a până la 1.000 de cartușe anual pentru folosirea la arme restricționate, cum ar fi armele de mare calibru și semiautomate care sunt limitate la armată și poliție.

Bolsonaro a precizat că decretul va intra în vigoare în 30 de zile, lăsând timp pentru discuții cu Ministerul Economiei legate de chestiunile privind taxele pentru armele importate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău