Președintele Biden evaluează trimiterea în Ucraina a unor rachete cu rază mai lungă de acțiune, de tip ATACMS

  • 13 Iulie 2023 13:16
Președintele Biden evaluează trimiterea în Ucraina a unor rachete cu rază mai lungă de acțiune, de tip ATACMS

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că ia în considerare autorizarea transportului către Ucraina a unor rachete ATACMS cu rază mai lungă de acțiune, pe care Kievul le solicită să-și consolideze contraofensiva împotriva Rusiei, transmite EFE, citată de Agerpres.

Întrebat dacă are în vedere posibilitatea de a trimite acest tip de armă, Biden a răspuns afirmativ.

„Dar (ucrainenii) au deja echivalentul (rachetelor tactice) ATACMS. Ceea ce avem nevoie cel mai mult sunt obuzele de artilerie, iar acestea sunt insuficiente. Lucrăm la asta”, a explicat Biden, înainte de a se îmbarca în Air Force One, pentru a ajunge din Lituania, unde a participat la summitul NATO din 11 și 12 iulie, în Finlanda, unde președintele american are programat joi un summit cu liderii țărilor nordice (Finlanda, Suedia, Norvegia, Islanda și Danemarca).

La summitul NATO de la Vilnius, Franța a anunțat că va furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune SCALP.

SCALP este denumirea franceză a rachetei Storm Shadow, dezvoltată în comun de Franța și Regatul Unit și care are o rază de acțiune de peste 250 de kilometri. Guvernul britanic a anunțat livrarea acestor rachete către Ucraina la începutul lunii mai, de atunci armata ucraineană folosindu-le pentru atacuri asupra unor ținte rusești din spatele liniei frontului.

ATACMS au o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri, cu câteva zeci de kilometri mai mult decât SCALP și Storm Shadows.

Statele Unite au trimis deja rachete HIMARS în Ucraina, dar raza de acțiune a acestora este de aproximativ 80 de kilometri, amintește EFE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău