Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a grațiat 30 de deținuți politici, condamnați pentru infracțiuni de protest

  • 04 Septembrie 18:00
Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a grațiat 30 de deținuți politici, condamnați pentru infracțiuni de protest

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a grațiat miercuri 30 de deținuți politici, condamnați pentru că protestaseră contra puterii, în timp ce alte câteva sute rămân în spatele gratiilor, pe fondul unei represiuni implacabile lansate în 2020, informează AFP, preluat de Agerpres.

Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a grațiat 30 de persoane condamnate pentru infracțiuni de protest”, a anunțat președinția acestei țări, aliată a Moscovei și vizată de sancțiuni occidentale din cauza represiunii politice interne și a susținerii pentru invazia rusă împotriva Ucrainei.

Deținuții politici grațiați sunt 23 de bărbați și șapte femei, potrivit președinției, care precizează că „majoritatea acestor condamnați sunt părinți de minori și de copii mici”. Identitatea lor nu a fost dezvăluită deocamdată.

Aceste persoane „au depus o cerere de grațiere, și-au recunoscut vinovăția, s-au căit sincer și au promis să ducă o viață în respectul legii”, a mai spus președinția belarusă.

Lukașenko, la putere din 1994, a grațiat deja la mijlocul lui august 30 de deținuți condamnați pentru manifestații antiguvernamentale și care sufereau de „boli grave” sau erau în vârstă.

Potrivit ONG-ului pentru apărarea drepturilor omului Viasna, alte 20 de persoane au fost eliberate în iulie în Belarus după ce își ispășiseră pedeapsa, iar alți 18 au fost „grațiați sau dați la schimb”.

Această țară de circa 10 milioane de locuitori numără în continuare peste 1.300 de deținuți politici, potrivit acestui ONG, care se află la rândul lui în vizorul autorităților.

La putere de peste 30 de ani, Lukașenko a zdrobit de mai multe ori mișcările de contestare. În februarie, el și-a făcut publică intenția de a candida pentru un nou mandat, anul viitor.

În ultimii patru ani, mii de persoane au fost arestate, iar opozanți, militanți și jurnaliști au fost condamnați la pedepse grele cu închisoarea, în timp ce sute de mii de cetățeni belaruși au fugit din țară, în special în Polonia vecină.

Potrivit liderei opoziției belaruse aflate în exil Svetlana Tihanovskaia, peste 200 de deținuți politici „sunt într-o stare de sănătate critică” și „viața lor este în mare pericol” în închisoare.

Astfel, starea de sănătate a Mariei Kolesnikova, una dintre figurile marcante ale mișcării de contestare reprimate cu forța în 2020, s-a degradat în mod alarmant, potrivit apropiaților săi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Mon
18
Tue
21
Wed
17
Thu
19
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău