Președintele Băncii Mondiale: Economia lumii se confruntă cu perspective sumbre

  • 11 Ianuarie 2022 19:26
Președintele Băncii Mondiale: Economia lumii se confruntă cu perspective sumbre

Economia lumii se confruntă cu perspective sumbre, a avertizat președintele Băncii Mondiale, David Malpass, deoarece efectele pandemiei continuă să afecteze creșterea, în special în țările sărace, transmite BBC.

Cele mai recente previziuni ale Băncii Mondiale indică o încetinire a creșterii economiei globale la 4,1% în 2022, de la 5,5% în 2021. Încetinirea vine pe fondul amenințărilor provocate de pandemie, a încetării măsurilor guvernamentale de sprijin și a scăderii cererii, după redresarea inițială, scrie Agerpres.

Dar David Malpass susține că îngrijorarea cea mai are a sa o reprezintă adâncirea inegalității globale.

Cel mai mare obstacol este inegalitatea care s-a integrat în sistem”, fiind vulnerabile în special țările mai sărace, din cauza eforturilor în combaterea inflației.

Perspectivele pentru țările mai slabe sunt sumbre, ceea ce provoacă insecuritate”, a declarat președintele Băncii Mondiale, pentru BBC.

Perturbările din lanțurile de aprovizionare și oprirea măsurilor guvernamentale de sprijin vor afecta evoluțiile economiei mondiale în 2022. Anul acesta, Banca Mondială se așteaptă la „o încetinire pronunțată” și avertizează că economia globală va înregistra în 2023 o creștere de doar 3,2%.

Realitatea este că pandemia și oprirea producției afectează semnificativ economia, de aceea perspectivele sunt sumbre, în special în țările mai sărace”, avertizează Malpass.

Malpass dă vina pe măsurile de stimulare din țările bogate pentru majorarea inflației globale

China, a doua economie mondială, ar urma să înregistreze anul acesta o creștere de doar 5,1%, de la 8% anul trecut, în timp ce SUA se estimează că va crește cu 3,7% anul acesta, comparativ cu un avans de 5,6% în 2021. În zona euro, expansiunea va fi de 4,2% anul acesta, de la 5,2% în 2021, previzionează Banca Mondială. Singura veste bună este pentru India, a cărei economie ar urma să urce cu 8,7% în 2022, de la 8,3% în 2021.

Dar multe economii emergente continuă să se confrunte cu dificultăți suplimentare, cum ar fi ratele de vaccinare mai scăzute.

Până în 2023, activitatea economică în toate economiile avansate, cum ar fi Statele Unite, zona euro și Japonia, se va redresa probabil după loviturile din timpul pandemiei. Dar în economiile emergente și cele în curs de dezvoltare, economia va rămâne cu 4% mai scăzută față de nivelul de dinaintea pandemiei, previzionează Banca Mondială, mai notează sursa citată de Agerpres.

Malpass a dat vina pe măsurile de stimulare din țările bogate pentru majorarea inflației globale. Și, în timp ce oficialii din multe țări, inclusiv SUA, ar urma să majoreze dobânzile pentru a ține sub control creșterea prețurilor, președintele Băncii Mondiale a avertizat că acele costuri de împrumut mai ridicate ar putea afecta activitatea economică, în special în țările mai sărace.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău