Premierul armean se va deplasa la summitul CPE și consideră regretabilă absența președintelui azer

  • 04 Octombrie 2023 18:30
Premierul armean se va deplasa la summitul CPE și consideră regretabilă absența președintelui azer

Prim-ministrul armean Nikol Pașinian a anunțat miercuri că se va deplasa la summitul Comunității Politice Europene (CPE) din Spania, dar nu va avea în marja acestuia o întrevedere cu președintele azer, contrar a ceea ce era prevăzut, acesta din urmă refuzând să participe la summit, informează AFP, citată de AGERPRES.

'Noi am confirmat participarea noastră la reuniunea din Granada', oraș din sudul Spaniei, a declarat Nikol Pașinian în Parlamentul Armeniei. 'Este păcat că întâlnirea nu are loc', a mai spus Pașinian, dând totodată asigurări că guvernul său nu este responsabil de acest refuz.

Câteva ore mai devreme, un responsabil azer a declarat că președintele Ilham Aliev nu se va deplasa în Spania, estimând că Europa și-a exprimat sprijinul pentru Armenia și că există o 'atmosferă anti-azeră care s-a format' după recenta victorie-fulger a autorităților de la Baku asupra separatiștilor armeni din Nagorno-Karabah.=

Acest oficial a citat inclusiv 'declarații pro-armene ale unor responsabili francezi', vizita șefei diplomației franceze Catherine Colonna în Armenia și 'declarațiile sale asupra furnizării de arme și muniții', precum și acuzațiile lansate marți împotriva Azerbaidjanului de către președintele Consiliului UE, Charles Michel.

Catherine Colonna a anunțat marți seara că Parisul 'și-a dat acordul' pentru livrarea de material militar Armeniei, care dorește să se apere de vecinul azer.

Șefa diplomației franceze nu a precizat despre ce echipamente este vorba, însă a vorbit despre o acțiune 'în acest domeniu, cu spirit de responsabilitate și de o parte, și de alta, și fără niciun fel de escaladare'.

La rândul său, șefa guvernului de la Paris, Elisabeth Borne, a declarat că dorește 'un plan european de sprijin' pentru Armenia.

Armenia și Azerbaidjanul s-au confruntat în două războaie, unul după destrămarea Uniunii Sovietice, altul în toamna lui 2020, pentru control asupra enclavei Nagorno-Karabah.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău