Președintele Asociației Investitorilor din România în R. Moldova, Dan Nuțiu: Barometrul ne spune că există speranță, că lucrurile sunt pe trendul corect

  • 05 Decembrie 2023 18:44
Președintele Asociației Investitorilor din România în R. Moldova, Dan Nuțiu: Barometrul ne spune că există speranță, că lucrurile sunt pe trendul corect

Mediul de afaceri din R. Moldova devine prietenos și stabil pentru investitorii străini în pofida condițiilor de vecinătate a țării, arată datele celui de-al treilea Barometru de afaceri inițiat de Asociația Investitorilor Români în R. Moldova, informează Radio Chișinău. Cele mai mari creșteri în afaceri au fost înregistrate în construcții, iar cele mai slabe – în agricultură

Cele mai mari creșteri în afaceri au fost înregistrate în construcții, iar cele mai slabe – în agricultură. Cea mai afectată regiune rămâne zona din stânga Nistrului.

Situația economică din R. Moldova arată o anumită ameliorare în raport cu precedenta cercetare care scotea în evidență un număr important de întreprinderi afectate de războiul din Ucraina, arată actuala ediție a Barometrului de afaceri. Totuși, mediul de afaceri de pe malul stâng al Nistrului înregistrează valori mai puțin pozitive, a declarat ambasadorul Franței în Rep. Moldova, Graham Paul.

„Ediția a treia a Barometrului de afaceri arată o îmbunătățire a situației economice sau cel puțin ameliorarea aprecierii pe care o au oamenii de afaceri. Numărul întreprinderilor care erau grav afectate de războiul rus în Ucraina, s-a diminuat. Constatăm, de asemenea, că în unele sectoare, în special în domeniul construcției, au cunoscut o ameliorare a volumului de activitate, o dezvoltare a afacerilor și o mărire a cifrei de afaceri”, a menționat ambasadorul Graham Paul.

Problemele legate de războiul din Ucraina, care anul trecut afectau grav 44% dintre respondenți, acum vizează doar 24%, ceea ce înseamnă o îmbunătățire înregistrată, a spus prim-colaborator în cadrul Ambasadei României la Chișinău, Ovidiu Năftănăilă.

„De asemenea, acesta este un instrument extrem de important pentru societatea civilă, și în egală măsură este un instrument important pentru partenerii de dezvoltare a Rep. Moldova care își vor calibra și profila pe viitor instrumentele de intervenție în Rep. Moldova, luând în considerare elementele care vin în întâmpinarea lor din partea mediului de afaceri de aici”, a declarat prim-colaboratorul în cadrul Ambasadei României la Chișinău, Ovidiu Năftănăilă.

Mai multe companii prevăd o creștere a cifrei de afaceri, deși în prezent există ușor mai multe companii care se așteaptă la scăderi decât la creșteri. Indicele general este de (-8), inclusiv în Stânga Nistrului (-17). Doar în construcții, indicele este pozitiv (+3), în timp ce în agricultură, acesta atinge o valoare critică (-47), indicând așteptări semnificative de reducere a cifrei de afaceri, a subliniat președintele Asociației Investitorilor din România în R. Moldova, Dan Nuțiu.

„Barometrul ne spune că există speranță, că lucrurile sunt pe trendul corect, și în momentul în care există, inclusiv acest instrument care poate să vină ca și suport, este benefic atât pentru companiile din Rep. Moldova, cât și pentru investitori, dar și pentru autoritățile centrale”.

Barometrul a fost realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene prin Programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:3,09 m/s
Sun
27
Mon
24
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău