Președintele APCE, Jean-Claude Mignon, efectuează o vizită în Republica Moldova

  • 12 Iulie 2013 13:46
Președintele APCE, Jean-Claude Mignon, efectuează o vizită în Republica Moldova

Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, efectuează, începând de luni, 2 aprilie, o vizită oficială la Chișinău.

Vizita are loc în contextul în care Republica Moldova se află sub monitorizarea APCE din anul 1995, deoarece nu și-a îndeplinit toate obligațiunile asumate față de această instituție.

Principalele domenii monitorizate de APCE țin de organizarea de alegeri libere și corecte, democratizare și reforma în justiție. Deși, de-a lungul anilor, atât autoritățile de la Chișinău cât și oficiali ai Consiliului Europei au afirmat în repetate rânduri că monitorizarea s-ar putea încheia, acest lucru nu s-a întâmplat încă.

Cele mai recente afirmații de acest gen au fost făcute în urmă cu un an, când coraportorul APCE Piotr Wach  a declarat că Republica Moldova ar putea ieși de sub monitorizareși trece la etapa de post-monitorizare la sfârșitul lui 2012. Tot atunci, președintele parlamentului Marian Lupu declara că se intenționează elaborarea unui nou plan de acțiuni legislative pentru a îndeplini integral angajamentele și obligațiunile pe care le mai are Republica Moldova față de Consiliul Europei. Acest plan însă nu a ajuns pe agenda legislativului.

Deși nu s-au făcut reformele cerute de APCE, directorul Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, consideră că APCE ar putea renunța la monitorizare, aceasta fiind preluată de Uniunea Europeană.

Republica Moldova a devenit membru al Consiliului Europei la 13 iulie 1995, fiind primul stat din spațiul CSI acceptat în această organizație.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,86
Ploaie ușoară
Umiditate:66 %
Vint:1,34 m/s
Tue
17
Wed
12
Thu
13
Fri
17
Sat
20
Arhivă Radio Chișinău