Președintele Andrzej Duda: Polonia va oferit un credit de 20 de milioane de euro R.Moldova pentru atenuarea efectelor economice ale crizei

  • 21 Martie 2022 19:39
Președintele Andrzej Duda: Polonia va oferit un credit de 20 de milioane de euro R.Moldova pentru atenuarea efectelor economice ale crizei

Polonia va oferi Guvernului Republicii Moldova 20 de milioane de euro sub formă de credit, fără dobândă pentru a înlesni gestionarea crizei refugiaților din Ucraina. Anunțul a fost făcut de șeful statului polonez Andrzej Duda aflat în vizită la Chișinău. Președinta Maia Sandu a apreciat susținerea Varșoviei pentru demersul european al Republicii Moldova și a manifestat dorința Chișinăului de a participa mai activ la inițiativa Celor Trei Mări, transmite Radio Chișinău.

Președintele Poloniei Andrzej Duda a declarat la întrevederea cu președinta Maia Sandu că țara sa va oferi sprijin Republicii Moldova atât pentru a face față crizei refugiaților ucraineni, cât și pentru parcursul european.

Autoritățile de la Varșovia vor oferi un credit de 20 de milioane de euro Chișinăului pentru a atenua efectele economice ale crizei. Șeful statului polonez a precizat că va discuta personal cu liderii europeni pentru a deschide piețele blocului comunitar pentru produsele moldovenești.

Președintele Poloniei a vorbit despre criza refugiaților ucraineni și a spus că războiul este deja la pragul Moldovei, referindu-se la dificultățile energetice.

Am venit să o sprijin pe doamna președintă în acest moment greu, pentru că am putea spune că războiul este deja la pragul Moldovei. Cu toții înțelegem această situație grea, situația cu livrări de resurse energetice, cu toate dificultățile cu care se confruntă doamna președintă și Guvernul Republicii Moldova. Am asigurat că vom face tot posibilul în Polonia ca să sprijinim Republica Moldova în aceste dificultăți”.

Andrzej Duda a reafirmat că Varșovia susține procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

”Vom încerca în viitor să sprijinim demersurile Rep. Moldova de a obține statut de țară-candidată și ulterior de țară membră a Uniunii Europene. Suntem pentru politica ușilor deschise și de la bun început am declarat și am sprijinit Rep. Moldova în aspirațiile sale europene. Acum este timpul pentru UE să spună în mod decisiv DA, tuturor națiunilor care sunt determinate să devină parte a comunității europene. În Rep. Moldova, în Polonia sau Georgia, este Europa”.

În discuția cu omologul său polonez președinta Maia Sandu a spus că Republica Moldova este și va fi afectată puternic din punct de vedere economic, pe termen lung, de războiul din Ucraina și în acest context a solicitat ajutor pentru antreprenorii moldoveni. Referindu-se la criza refugiaților ucraineni, Maia Sandu a apreciat că Moldova și Polonia găzduiesc un număr la fel de mare de refugiați, raportat la numărul populației.

Ne ghidăm, în contextul dat, de statutul nostru de stat neutru. Aceasta nu înseamnă, însă, a rămâne indiferent față de suferința altora. Cetățenii noștri s-au solidarizat din prima zi cu femeile, vârstnicii și copiii refugiați din Ucraina. Ne-am mobilizat pentru a-i ajuta. Dar resursele noastre sunt limitate, de aceea, am cerut ajutorul comunității internaționale”.

Președinta Maia Sandu a mai declarat că Republica Moldova dorește să se asocieze mai activ la Inițiativa Celor Trei Mări, pentru a avea parte de infrastructură europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău