Președintele american și premierul britanic vor participa săptămâna viitoare la un summit G7 virtual privind Afganistanul

  • 18 August 2021 12:55
Președintele american și premierul britanic vor participa săptămâna viitoare la un summit G7 virtual privind Afganistanul

Președintele american Joe Biden și premierul britanic Boris Johnson au convenit marți, în cadrul unei convorbiri telefonice, să participe săptămâna viitoare la un summit virtual G7 privind Afganistanul, au anunțat Casa Albă și Downing Street, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Cei doi lideri ''au convenit să se organizeze un summit virtual al șefilor de stat și de guvern din G7 săptămâna viitoare pentru a discuta despre o abordare și o strategie comună'', în timp ce talibanii au preluat controlul în Afganistan, a indicat președinția americană.

Boris Johnson, a cărui țară deține în prezent președinția ''grupului celor 7'' (Germania, Canada, Statele Unite, Franța, Italia, Japonia și Regatul Unit), a cerut luni organizarea unui astfel de summit, în timp ce comunitatea internațională reacționează pentru moment în mod dispersat pe această temă.

În convorbirea lor, premierul britanic și președintele SUA ''au salutat cooperarea Statelor Unite și a Regatului Unit'' în operațiunile de evacuare din Afganistan, potrivit Downing Street.

De asemenea, ei au evocat ''necesitatea continuării unei cooperări strânse între aliați și partenerii democrați'' pe tema Afganistanului, a indicat, la rândul său, președinția americană.

Acesta este prima convorbire a președintelui american Joe Biden cu un șef de stat sau de guvern de la cucerirea capitalei afgane Kabul de către talibani, după 20 de ani de intervenție militară a unei coaliții internaționale conduse de Statele Unite și în care Regatul Unit a jucat un rol important.

Decizia lui Joe Biden de a retrage ultimele trupe americane din Afganistan până cel târziu la 31 august și modul în care Washingtonul a gestionat această operațiune au fost criticate în mod deschis în Regatul Unit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău