Președintele american afirmă că aproape jumătate dintre liderii planetei i-au solicitat vaccinuri anti-COVID-19

  • 12 Mai 2021 11:27
Președintele american afirmă că aproape jumătate dintre liderii planetei i-au solicitat vaccinuri anti-COVID-19

Președintele american Joe Biden a afirmat marți că aproape jumătate dintre liderii planetei i-au solicitat vaccinuri anti-COVID-19 și a reiterat că va acorda ajutor, rămânând însă evaziv în ceea ce privește calendarul acestuia, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Toate țările din lume se întorc spre noi", a explicat Biden în timpul unei discuții cu guvernatori în care se analiza evoluția campaniei de vaccinare în SUA. "Am 40% de lideri ai planetei care întreabă dacă îi putem ajuta", a continuat el.

"Vom încerca", a adăugat Biden, însă fără a avansa cifre sau vreun calendar, și declarând că vrea să acorde prioritate americanilor. "Cred că putem produce mult mai multe vaccinuri", a apreciat el.

Liderul de la Casa Albă a amintit că SUA a promis deocamdată să furnizeze 60 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca către țări terțe.

Mai mulți șefi de stat sau de guvern și-au exprimat nemulțumirea față de atitudinea Washingtonului în această problemă. Cancelarul federal german Angela Merkel a pledat pentru "un liber schimb de componenți" și "o deschidere a pieței vaccinurilor". La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron a îndemnat SUA "să pună capăt interdicțiilor la export, nu doar a vaccinurilor, ci și a componenților acestor vaccinuri, (interdicție) ce împiedică producția". 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:3,6 m/s
Sat
22
Sun
17
Mon
10
Tue
11
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău