Președinta Maia Sandu rămâne cea mai populară figură politică din Republica Moldova / SONDAJ

  • 27 Iunie 2023 11:40
Președinta Maia Sandu rămâne cea mai populară figură politică din Republica Moldova / SONDAJ

Președinta Maia Sandu rămâne cea mai populară figură politică din Rep. Moldova iar Partidul Acțiune și Solidaritate ar obține cele mai multe voturi în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, arată datele unui studiu realizat de CBS-Reaserch, la comanda WatchDog.md și dat publicității astăzi, 27 iunie. Aproape 38 la sută dintre respondenți (37,9%) ar vota pentru Maia Sandu dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, transmite Radio Chișinău.

La mare distanță, socialistul Igor Dodon ar fi votat de doar 14,2 la sută din respondenți. Actualul primar de Chișinău, Ion Ceban ar lua 6,2 % din opțiunile de vot a celor chestionați. El este urmat de fostul premier Ion Chicu, fostul președinte Vladimir Voronin și ex-primarul de Bălți, Renato Usatâi, cu câte aproape 5 procente din voturi. În timp ce fugarul penal Ilan Șor ar obține 2,5 la sută, mai arată datele sondajului.

Circa 43,5% dintre respondenți au declarat că nu au încredere în nicio personalitate politică.

La capitolul partide, în cazul alegerilor parlamentare, Partidul Acțiune și Solidaritate ar obține 44,3%, Blocul Socialiștilor și Comuniștilor 21,5% urmat de Partidul Șor cu 13,6%.

Președintele francez Emmanuel Macron, cel al României, Klauss Iohannis și cel al Ucrainei, Volodimir Zelenski, sunt liderii dinafara țării în care cetățenii din R. Moldova au cea mai mare încredere. În liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, au încredere circa 37 la sută dintre respondenți, mai arată datele sondajului.

Aproape 60 la sută dintre respondenți s-au pronunțat pentru aderarea la Uniunea Europeană, în timp ce 37 la sută ar vota pentru aderarea la Uniunea Eurasiatică. Aderarea la NATO este susținută de 33,4 la sută dintre participanții la sondaj.   

Cercetarea a fost realizat în perioada 10-19 iunie 2023, sub forma unui interviu telefonic pe un eșantion de 1121 de persoane de 18 ani și peste, excepție făcând regiunea separatistă transnistreană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău