Președinta Maia Sandu, la cea de-a doua Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova: Este important să știm că nu suntem singuri, că putem conta pe susținerea și solidaritatea voastră, că suntem în aceste provocări împreună

  • 15 Iulie 2022 10:49
Președinta Maia Sandu, la cea de-a doua Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova: Este important să știm că nu suntem singuri, că putem conta pe susținerea și solidaritatea voastră, că suntem în aceste provocări împreună

„România are datoria de a ajuta Chișinăul, având în vedere comunitatea de limbă, cultură și de istorie, dar și parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a R. Moldova”, a declarat ministrul Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu, astăzi, în debutul  celei de-a doua ediții a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.

Bogdan Aurescu  a adăugat că România este hotărâtă să susțină pe deplin procesul de reformă în spirit european din R. Moldova și evenimentul de astăzi, la care participă reprezentanți a 36 de state, „o dovedește”.

La rândul ei, președinta Maia Sandu a mulțumit partenerilor pentru sprijinul acordat menționând că autoritățile de la Chișinău vor continua să încerce să facă față provocărilor în domenii precum resursele energetice, securitatea, justiție și problemele economice.

”Este important să știm că nu suntem singuri, că putem conta pe susținerea și solidaritatea voastră, că suntem în aceste provocări împreună. Moldova este o țară mică iar magnitudinea provocărilor cărora trebuie să le facă față merge dincolo de capacitatea noastră de a ne descurca singuri” a declara șefa statului.

Cea de-a doua ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, se desfășoară astăzi la București. Conferința este  găzduită de Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu și este co-prezidată de miniștrii de externe ai Germaniei și Franței.  

Republica Moldova este  reprezentată la acest eveniment de o delegație ministerială, condusă de Marcel Spatari, ministrul muncii și protecției sociale al Republicii Moldova.  De asemenea, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o intervenție online în deschiderea conferinței. Mai participă delegații din state membre UE, din state G7, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Serviciului European de Acțiune Externă, precum și ai instituțiilor financiare internaționale. Potrivit unui comunicat al ministerului de Externe de la București, accentul la Conferința de la București va fi pus pe sprijinirea efortului de reformă al Republicii Moldova, inclusiv din perspectiva atingerii obiectivelor fixate de Opinia Comisiei Europene, prin care a fost propusă acordarea statutului de candidat la UE Republicii Moldova.

Prima Conferință de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc pe 5 aprilie, la Berlin.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău