Președinta Maia Sandu și ministrul de Externe Nicu Popescu într-o vizită la Bruxelles, unde vor participa la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic

  • 14 Decembrie 2021 09:10
Președinta Maia Sandu și ministrul de Externe Nicu Popescu într-o vizită la Bruxelles, unde vor participa la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic

La Bruxelles se fac ultimele pregătiri pentru Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc mâine, 15 decembrie. Țările din Parteneriat și cele membre ale UE negociază pe ultima sută de metri declarația comună, care va conține noile priorități în relația Bruxellesului cu țările din vecinătatea imediată. În capitala europeană au plecat și președinta Maia Sandu, și șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, transmite de la Bruxelles reporterul Radio Chișinău, Cristina Popușoi.

Șefi de stat și miniștri de externe sosesc astăzi la Bruxelles pentru cea de-a șasea ediție a Summitului Parteneriatului Estic, care va avea loc mâine, 15 decembrie. Pentru summit, la Bruxelles au venit și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Astăzi, președinta Maia Sandu va ține un discurs în deschiderea celei de-a zecea reuniuni a CORLEAP - Conferința autorităților regionale și locale din Parteneriatul Estic, care întrunește primari și lideri locali din regiune și din statele europene. Pe 15 decembrie, șefa statului va participa, alături de omologii săi din alte țări, la Summitul Parteneriatului Estic, unde de asemenea va ține un discurs.

Declarația comună, care urmează a fi semnată după summitul de miercuri, 15 decembrie, va cuprinde partea politică și cea sectorială. Astăzi se fac ultimele negocieri referitor la document, iar printre acestea se numără, inclusiv, intenția Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei de a se apropia mai mult de UE, spre deosebire de celelalte țări din parteneriat. De asemenea, în document se vor regăsi și prevederi legate de taxele de roaming, dar nu se știe, deocamdată, dacă aceste vor fi eliminate.

Summitul va începe miercuri la ora 16:00, ora Bruxelles-ului, și va dura cel mai probabil până la 22:00, după care va avea loc o conferință de presă. În ziua Summitului, urmează a fi semnat acordul privind sprijinului suplimentar de 60 de milioane de euro, bani oferiți de UE pentru a depăși criza energetică. Summitul Parteneriatului Estic va reafirma și consolida angajamentul comun de a promova stabilitatea și cooperarea, de a continua reformele necesare, de a defini priorități comune viitoare și de a mobiliza resurse pentru a face față provocărilor majore.

La summit vor fi prezenți președinți din cinci țări ale Parteneriatului: Georgia, Republica Moldova, Ucraina, Armenia și Azerbaidjan, iar locul destinat Belarusului va fi lăsat liber, UE transmițând astfel mesajul că este alături de oamenii din Belarus, în pofida faptului că regimul lui Lukașenko a suspendat participarea Minskului la Parteneriatul Estic.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău