Președinta Maia Sandu în dialog cu reprezentanții mediului de afaceri: „Acum prioritatea e să aducem cât mai mult vaccin și să vaccinăm cât mai mulți oameni. Prin asta vom ajuta economia cel mai mult”

  • 08 Aprilie 15:29
Președinta Maia Sandu în dialog cu reprezentanții mediului de afaceri: „Acum prioritatea e să aducem cât mai mult vaccin și să vaccinăm cât mai mulți oameni. Prin asta vom ajuta economia cel mai mult”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat astăzi, în format online, cu reprezentanții Asociației Patronale a Industriei Ușoare (APIUS). Subiectele abordate au vizat provocările din sector, generate de criza pandemică, dar și posibilitățile de recuperare și de creștere economică, comunică Serviciul de presă al instituției prezidențiale.

„Înțelegem că treceți printr-o perioadă foarte dificilă. Am spus în repetate rânduri că voi fi de partea oamenilor de afaceri care lucrează cinstit, creează locuri de muncă pentru cetățenii noștri, plătesc impozite. Este adevărat că, fiind prinși de criza pandemică și cea politică, nu ne-am putut concentra mai mult pe problemele businessului. Acum prioritatea e să aducem cât mai mult vaccin și să vaccinăm cât mai mulți oameni. Prin asta vom ajuta economia cel mai mult”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului și-a exprimat disponibilitatea de a susține mediul de afaceri în depășirea crizei și recuperarea economică, menționând că există și o deschidere externă mare pentru a ne ajuta să facem față provocărilor. Totodată, ea a subliniat că, pentru a reuși este nevoie de o majoritate de oameni onești în Parlament și de un Guvern profesionist și dedicat, care să lucreze serios la rezolvarea problemelor.

În cadrul discuției, reprezentanții industriei ușoare au vorbit despre necesitatea ca ramura să fie susținută de către stat și să aibă acces la resurse financiare mai ieftine. „De la începutul pandemiei am cerut Guvernului să compenseze șomajul tehnic. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat nici anul trecut, când foarte multe întreprinderi au fost nevoite să-și sisteze activitatea, și nu a fost prevăzut nici în bugetul pentru anul curent. Am propus crearea unui fond de garantare a creditelor de către stat. Discutăm și despre atragerea fondurilor externe, diversificarea surselor de finanțare, pentru a oferi acces la resurse mai ieftine, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii”, a spus șefa statului.

Președinta Maia Sandu a solicitat reprezentanților APIUS să vină cu recomandări privind reabilitarea post-Covid a industriei ușoare. „În pofida crizei politice și sanitare în care ne găsim, în săptămânile viitoare urmează să lucrăm la un program de recuperare economică a țării. Este important ca mediul de afaceri, inclusiv industria ușoară, să participe în acest proces, astfel încât acest sector să devină sustenabil și competitiv”, a menționat Maia Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:2,06 m/s
Wed
11
Thu
13
Fri
10
Sat
8
Sun
9

Curs oficial BNM 21 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6902 0.0859
USD 18.0024 0.0609
RON 4.4018 0.0160
UAH 0.6426 0.0017
RUB 0.2359 0.0003
Arhivă Radio Chișinău