Președinta Maia Sandu admite integrarea europeană a R. Moldova „în doi pași”

  • 13 Noiembrie 2023 19:25
Președinta Maia Sandu admite integrarea europeană a R. Moldova „în doi pași”

R. Moldova ar putea deveni membră a Uniunii Europene până în anul 2030 „în doi pași”, a declarat președinta Maia Sandu, într-un interviu pentru Radio Moldova.

„Bineînțeles că vrem să ne integrăm cu regiunea transnistreană și, așa cum s-a întâmplat și până acum, regiunea transnistreană beneficiază de anumite elemente de apropiere cu UE, inclusiv Acordul de Liber Schimb se aplică și în regiunea transnistreană. Ați văzut că s-au produs și acolo schimbări în structura comerțului, fiindcă jumătate din exporturi merg în UE (...). Ne dorim o rezolvare politică a conflictului, dar nu putem să punem problema în felul în care R. Moldova devine membru al UE doar după rezolvarea conflictului transnistrean, pentru că asta ar însemna să îi dăm Kremlinului drept de veto pe procesul de integrare europeană a R. Moldova. Lucrăm și la problema conflictului transnistrean, dar nu creăm din asta un impediment și în primul rând Bruxellesul spune acest lucru, ceea ce este foarte important”, a declarat președinta Maia Sandu luni-seară, în cadrul unui interviu la „Radio Moldova”.

Potrivit șefei statului, „admitem că, în cel mai rău caz, vom face integrarea europeană în doi pași”.

„Primul pas – malul drept și după aceea - malul stâng. În momentul în care oamenii de pe malul stâng vor vedea cum cresc standardele de viață, cum cresc pensiile, salariile, cum se îmbunătățește viața în localităților noastre, vor dori și ei să meargă pe aceeași cale. Ei cred că și astăzi își doresc, doar că este Federația Rusă care își dorește din răsputeri să mențină aceeași situație”, a explicat Maia Sandu.

Președinta Maia Sandu și-a exprimat speranța că, în decembrie curent, Consiliul European va accepta inițierea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE, așa cum a recomandat Comisia Europeană, subliniind că Chișinăul a îndeplinit 92% din recomandările făcute la acordarea statutului de candidat la aderare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău