Președinta Comisiei Europene speră că summitul G20 va fi ''un nou început pentru multilateralism''

  • 20 Noiembrie 2020 18:41
Președinta Comisiei Europene speră că summitul G20 va fi ''un nou început pentru multilateralism''

Uniunea Europeană este nerăbdătoare să înceapă cooperarea cu noul președinte al SUA, Joe Biden, în probleme precum combaterea pandemiei sau a schimbărilor climatice și speră că summitul G20 de la sfârșitul acestei săptămâni va fi ''un nou început pentru multilateralism'', potrivit președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată vineri de agenția EFE, preluat de Agerpres.

''În timp ce Statele Unite, până în prezent, au refuzat să se angajeze în aceste chestiuni, acum sunt foarte încurajată că situația se va schimba odată cu noul președinte ales'', Joe Biden, a mai spus șefa executivului comunitar, vorbind la o conferință de presă.

Deși la acest summit din partea SUA va participa președintele în exercițiu Donald Trump, Washingtonul va sprijini concluziile comune în chestiunea schimbărilor climatice, ceea ce va permite revenirea la consensul rupt în anul 2019.

Pe de altă parte, UE le va cere partenerilor din G20 o sporire a eforturilor economice pentru a asigura și statelor sărace acces la vaccinuri și tratamente împotriva COVID-19.

''Obiectivul este să cumpărăm două miliarde de doze (de vaccin) pentru statele cu venituri medii sau reduse'', a precizat președinta Comisiei Europene, menționând că din contribuția financiară de 1,8 miliarde de dolari făcută până în prezent pentru proiectul Covax, 800 de milioane de dolari reprezintă finanțarea oferită de UE.

Însă pentru această inițiativă este nevoie în total de circa 5 miliarde de dolari, fără a lua în calcul finanțarea suplimentară necesară pentru testare și tratamente, estimată la 38 de miliarde de dolari, din care sunt disponibile în prezent doar 4 miliarde, a adăugat Ursula von der Leyen.

Diferența de 37,2 miliarde de dolari de care mai este nevoie pentru a acoperi nevoile economiilor cele mai puțin dezvoltate probabil că ''pare mult, dar nu este dacă facem comparație cu costul acestei pandemii'', consideră președinta Comisiei Europene.

Tot ca o susținere a multilateralismului, ea a apreciat că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trebuie să joace un rol primordial și de asemenea ''să învețe lecțiile acestei crize și să-și sporească eficacitatea''.

Președintele Donald Trump a decis retragerea SUA din OMS, acuzând această organizație că a eșuat în combaterea pandemiei de COVID-19 și că ar fi o marionetă a Chinei. Decizia ar urma să fie efectivă din 6 iulie 2021, dacă nu va fi revocată de Joe Biden. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-3,37
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău