Președinta Comisiei Europene nu își face prea mari speranțe în legătură cu summitul pentru relansare post-pandemie

  • 27 Iunie 2020 17:17
Președinta Comisiei Europene nu își face prea mari speranțe în legătură cu summitul pentru relansare post-pandemie

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu-și face prea mari speranțe că summitul special extraordinar de luna viitoare va aduce un compromis asupra planului de relansare post-pandemie, informează dpa, preluat de Agerpres.

"Vom vedea dacă vom putea ajunge la un acord din prima încercare", a declarat ea sâmbătă pentru cotidianul Handelsblatt, adăugând că ar putea fi necesar un al doilea summit asupra programului de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro, pentru ca liderii UE să ajungă la un compromis în negocieri.

Liderii din Uniunea Europeană se vor reuni fizic într-un summit extraordinar la 17-18 iulie în încercarea de a ajunge la un acord asupra planului comun masiv de relansare a economiei europene.

Un summit virtual care a avut loc săptămâna trecută a evidențiat divergențele între liderii care își doresc totuși o adoptare până la sfârșitul lunii iulie a acestui plan de relansare fără precedent, în valoare de 750 de miliarde de euro.

Această propunere a Comisiei Europene este sprijinită prin bugetul pe termen lung al Uniunii Europene (2021-2027), în valoare de 1.100 de miliarde de euro.

Suma de 750 de miliarde de euro, un amestec de subvenții (nerambursabile) și de împrumuturi, ar fi pentru prima dată împrumutată în numele UE de pe piețe, spărgând astfel tabuul datoriei comune.

Pentru a ajunge la un compromis, va trebui în special să fie depășite reticențele Olandei, Austriei, Suediei și Danemarcei, extrem de rezervate în privința acestui plan de care vor beneficia în primul rând țările din Sud, cele mai afectate de pandemie.

Cele 27 de state membre sunt divizate asupra parametrilor - suma globală, criteriile de atribuție (în special rata șomajului), repartiția între împrumuturi și subvenții -, iar un acord ar trebui să facă obiectul unor lungi negocieri.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău