CEC: În peste 170 de localități, alegerile sunt declarate valabile. Locuitorii dintr-o localitate din UTA Găgăuzia boicotează turul doi de scrutin
-
19 Noiembrie 2023 13:40
În circa 178 de localități din cele 273 în care astăzi are loc cel de-al doilea tur de scrutin alegerile pot fi considerate valabile, întrucât la urne s-au prezentat peste 20 la sută din cetățenii înscriși pe listele electorale, au declarat reprezentanții Comisiei Electorale centrale în cadrul unui briefing de presă, informează Radio Chișinău.
Potrivit CEC scrutinul electoral se desfășoară fără incidente semnificative iar prezența la vot în jurul orei 13, de peste 19%, la nivel general este comparabilă cu prezența din turul întâi al alegerilor locale desfășurat la 5 noiembrie.
”Pana la acest moment au participat peste 162 de mii de alegători, ceea ce reprezintă peste 19 procente din total. O prezența comparabilă cu turul întâi de scrutin” a declarat președinta CEC, Angelica Caraman.
Președinta CEC a mai declarat că locuitorii din satul Chioselia Rusă, regiunea autonomă găgăuză boicotează cel de-al doilea tur de scrutin. Niciunul din cei 604 locuitori înscriși pe liste nu s-au prezentat la vot până în jurul orei 13:00.
Localitatea Corjova, raionul Dubasari înregistrează cea mai înaltă prezență de circa 41% iar la polul opus se află localitatea Salcia, din raionul Taraclia unde până în jurul orei 13:00 s-au prezentat doar puțin peste 2% din alegatori.
In total, în cele 8 localități din Municipiul Chisinau prezența la urne este de 16 procente, cei mai activi fiind cei din Vadul lui Voda- 25%, iar cea mai mică prezența se înregistrează în localitatea Bubuieci, putin peste 13 %, potrivit președintei CEC.
În Municipiul Bălti rata de participare este de circa 12% iar în Comrat participarea este de 18%. Cei mai pasivi tinerii intre 18 si 25 de ani.
Președinta CEC a făcut referire la o serie de peste 20 de incidente înregistrate în procesul electoral și documentate de reprezentanții Inspectoratului Național al Poliției, în intervalul orelor 7:00-12.30.
Printre acestea circa șapte cazuri agitație electorala, interzisă astăzi, trei cazuri fotografierea buletinelor de vot, două cazuri de bănuială de corupere a alegatorilor și alte cinci cazuri de transportare a alegatorilor.