Președinta BERD anticipează un amplu program de investiții după vizita sa în Moldova

  • 21 Ianuarie 2022 10:56
Președinta BERD anticipează un amplu program de investiții după vizita sa în Moldova

Președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Odile Renaud-Basso, anticipează un program amplu de investiții în Republica Moldova în anul 2022, combinat cu sprijinul în domeniul politicilor economice cheie pentru a ajuta țara să avanseze pe calea reformelor, transmite IPN.

Odile Renaud-Basso a efectuat prima sa vizită oficială în Republica Moldova în perioada 18-20 ianuarie. „Economia moldovenească urmează să-și revină în pofida incertitudinilor, iar BERD se așteaptă ca PIB-ul să crească cu 4,0% în 2022. Banca se angajează să aibă un nivel ridicat de implicare, similar cu 2021, când investițiile în mai multe sectoare s-au ridicat la peste 100 de milioane de euro, aducând investițiile pe parcursul celor trei ani la 300 de milioane de euro”, se menționează într-un comunicat de presă.

O majoritate covârșitoare a finanțării din 2021 a fost canalizată spre proiecte de sustenabilitate, iar o treime a fost dedicată întreprinderilor mici și medii și a fost acordată prin intermediul băncilor locale. Implementarea proiectelor complexe de infrastructură a înregistrat progrese încurajatoare, iar BERD a reușit să deburseze tranșe noi ale împrumuturilor semnate anterior pentru a sprijini construcția de drumuri, eficiența energetică în clădirile publice din Chișinău și achiziționarea de noi troleibuze pentru Bălți, se arată în comunicatul de presă.

Președintele BERD, Odile Renaud-Basso, a fost încurajată de un nou început al Republicii Moldova. Ea a salutat angajamentul noului guvern față de reforme, un mediu de afaceri mai bun, un sector bancar robust și un viitor mai verde pentru țară. Odile Renaud-Basso a recunoscut numeroasele provocări cu care se confruntă Moldova și a promis sprijinul deplin al Băncii în depășirea acestora. Banca este pregătită să ofere finanțare și asistență tehnică pentru a consolida securitatea energetică și a contribui la diversificarea aprovizionării cu gaze. Președinta a reiterat importanța eficienței energetice și a dezvoltării surselor regenerabile de energie, ca modalități principale de reducere a dependenței de importurile de energie.

În cadrul întrevederilor cu președintele țării, Maia Sandu, cu prim-ministrul Natalia Gavrilița, cu miniștri și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Odile Renaud-Basso a discutat și despre mediul de afaceri. De asemenea, au fost abordate reformele structurale și modalitățile de finanțare a creșterii companiilor locale pentru crearea locurilor de muncă, susținerea dezvoltării infrastructurii și atragerea investițiilor străine în țară.

Președintele BERD a semnat o nouă linie de credit cu Eximbank, filiala din Moldova a Băncii Intesa Sanpaolo, cu scopul de a canaliza fonduri către companiile din întreaga țară pentru a le ajuta să crească, să inoveze și să devină mai verzi. De asemenea, a vizitat Glass Container Company, cel mai mare producător de sticle din Moldova, unde BERD a finanțat un nou cuptor de topire și două linii noi de producere.

BERD a investit în Republica Moldova peste 1,54 miliarde de euro prin intermediul a 151 de proiecte. De asemenea, a oferit servicii de consultanță pentru mai mult de 1500 de companii din Moldova pentru a le ajuta să-și îmbunătățească performanța și să se dezvolte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău