Presa străină despre alegerile prezidențiale din România

  • 17 Noiembrie 2014 09:35
Presa străină despre alegerile prezidențiale din România

Premierul Victor Ponta a exclus să demisioneze după ce, duminică noaptea, și-a recunoscut în mod neașteptat înfrângerea la alegerile prezidențiale, scrie Reuters.

Avantajul obținut de candidatul social-democrat Victor Ponta în primul tur al alegerilor prezidențiale din România și sondajele dintre cele două tururi de scrutin, care îi ofereau lui Ponta un avans de 8-10 puncte procentuale înaintea contracandidatului său, liberalul Klaus Iohannis, indicau că premierul român va obține cele mai multe voturi, însă electoratul român a produs duminică o surpriză, în favoarea lui Iohannis, scrie duminică ziarul spaniol El Mundo, citat de Agerpres.

 
În lipsa datelor oficiale, exit-poll-urile realizate la închiderea urnelor arătau un rezultat de "egalitate tehnică" între cei doi candidați, ale căror estimări se încadrau într-o marjă de plus/minus două puncte procentuale. 
 
Rezultatul final se va cunoaște abia după numărarea voturilor românilor din diaspora, care în primul tur au întâmpinat dificultăți în a vota, scrie sursa citată.
 
Faptul că Iohannis, care provine din minoritatea germană, a obținut duminică un sprijin considerabil mai mare decât în primul tur de scrutin, se poate pune la prima vedere pe seama votului din străinătate. Mii de români și-au petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică în fața ambasadelor și consulatelor din întreaga Europă pentru a putea vota, după ce în primul tur au întâmpinat dificultăți. Circa 3 milioane de români trăiesc în afara țării, amintește El Mundo.
 
Victor Ponta își recunoaște înfrângerea la alegerile prezidențiale din România, titrează agenția EFE, care scrie că actualul premier l-a felicitat pe contracandidatul său pentru victorie.
 
"Premierul României spune că nu va demisiona după înfrângerea la alegerile prezidențial"', titrează și agenția Reuters. 
 
"Premierul Victor Ponta a exclus să demisioneze după ce, duminică noaptea, și-a recunoscut în mod neașteptat înfrângerea la alegerile prezidențiale și a spus că alianța sa aflată la guvernare va continua să funcționeze până la alegerile legislative programate pentru 2016", scrie Reuters, care amintește că Ponta a câștigat confortabil primul tur al scrutinului, din 2 noiembrie, și conducea în sondajele de opinie realizate înaintea votului de duminică.
 
Agenția americană Bloomberg o citează pe Tsveta Petrova, analist la Eurasia Group, cu sediul la New York, care, într-un mesaj transmis prin e-mail înaintea votului, scria că, dacă va câștiga, "este foarte probabil ca Iohannis să folosească influența prezidențială asupra majorității din parlament pentru a submina guvernul lui Ponta". 
"'Iohannis are o șansă mare să-l înlăture pe Ponta și să impună un guvern mai prietenos cu mediul de afaceri decât actuala coaliție aflată la guvernare (...)", a scris Petrova.  
 
"Klaus Iohannis, mesager împotriva corupției, ales președinte al României", titrează Le Monde, care notează că rezultatele definitive ale scrutinului vor fi cunoscute abia luni. "Deși sondajele realizate între cele două tururi de scrutin îl dădeau câștigător pe Ponta, cu un avans de 8 puncte procentuale, mobilizarea tinerilor a făcut diferența, potrivit analiștilor. Klaus Iohannis, liberal provenit din minoritatea germană, a beneficiat de o participare la vot «enormă» - 61%, potrivit cifrelor preliminare, un record pentru această țară în care oboseala alegătorilor față de corupție și sărăcie nu a încetat să crească în ultimii ani", scrie Le Monde. 
 
Scrutinul este considerat ca fiind crucial, într-un moment în care democrația a primit câteva lovituri în alte țări din Europa centrală, cum ar fi cazul Ungariei, adaugă cotidianul francez.
 
Le Figaro scrie că premierul român Victor Ponta și-a recunoscut înfrângerea în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial, în ciuda rezultatelor contradictorii realizate la ieșirea de la urne. 
 
Și La Libre Belgique notează că România a asistat duminică la un duel strâns între social-democratul Victor Ponta și contracandidatul său de dreapta, Klaus Iohannis, care se aflau 'la mustață' în exit-poll-uri. 
 
RIA Novosti titrează că "premierul Ponta aruncă prosopul după alegerile prezidențiale din România", în timp ce BBC anunță că "Klaus Iohannis va fi noul președinte al României", menționând că este posibil ca rezultatul să fi fost decis prin voturile importantei diaspore românești, în continuă creștere. 
 
România, una dintre cele mai sărace țări din Europa, afectată de scandaluri de corupție, iese dintr-o perioadă de tăieri bugetare și de reforme economice, amintește BBC.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău