Presa străină compară protestele cu Revoluția din 1989

  • 04 Februarie 2017 12:04
Presa străină compară protestele cu Revoluția din 1989

Presa străină compară protestele din ultimele zile din România cu Revoluția din 89. Marile publicații și televiziuni străine acordă spații largi pentru descrierea evenimentelor din țara noastră, dar publică și analize despre contextul în care au loc protestele din România, transmite Digi24.ro

„A patra zi de proteste în România”, titrează Reuters, adăugând că sute de mii de oameni au ieșit în stradă în București și alte 70 de orașe, manifestând pașnic pentru a cere retragerea imediată a ordonanței de modificare a Codurilor Penale.

Peste 300.000 de oameni au umplut străzile marilor orașe, un nou record de participare, scrie și Bloomberg. Este cea mai amplă mișcare de protest din istoria modernă a țării, adaugă agenția de presă.

Euronews face o analiză comparativă a protestelor de acum și Revoluția din 1989. Atunci, românii luptau pentru democrație, în timp ce acum spun că protestează ca să nu piardă o parte din ce au câștigat. Euronews face și o analiză a corupției din România.

„Între 2014 și 2016, 1.171 de persoane, printre care politicieni cunoscuți pe plan național sau local, precum și oficiali de rang înalt, au fost condamnați pentru abuz în serviciu, cu prejudicii totale de peste un miliard de euro. Este principala infracțiune pe care o modifică actuala reformă guvernamentală”, explică Euronews.

Criza românească se adâncește, titrează cotidianul britanic „The Guardian”. Jurnaliștii menționează intervenția Avocatului Poporului, dar și pe cea a Bisericii Ortodoxe.

Și Deutsche Welle semnalează adâncirea crizei. Ultima oară când România a avut parte de proteste atât de ample a fost în 1989, când a fost înlăturat dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu, se spune într-un articol de pe site-ul televiziunii germane, care adaugă: ordonanța de guvern le-a amintit multora de corupția acelui regim.

Încă o mobilizare record în România, titrează Le Figaro, în timp ce La Tribune publică un material intitulat „Cinci lucruri de știut despre manifestațiile anticorupție din România” - de la motivele celor care protestează, până la situația corupției din țara noastră.

Peste Ocean, Fox News publică pe pagina electronică un material în care îi trece în revistă pe „bogații și puternicii” care au de câștigat de pe urma ordonanței care a scos oamenii în stradă, de la Liviu Dragnea și Victor Ponta, până la Cristian Borcea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău