Presa rusă: R. Moldova ar putea plăti pentru gazul rusesc 500-600 de dolari pentru mia de metri cubi

  • 30 Octombrie 2021 11:20
Presa rusă: R. Moldova ar putea plăti pentru gazul rusesc 500-600 de dolari pentru mia de metri cubi

Prețul gazelor rusești livrate în Republica Moldova ar putea crește până la 500-600 de dolari pentru mia de metri cubi, scrie agenția rusă TASS, cu referire la o sursă apropiată negocierilor contractului convenit vineri, 29 octombrie, cu Gazprom. De asemenea, noul contract cu Gazprom ar prevedea și plata datoriilor istorice ale Republicii Moldova pentru anii trecuți.

Potrivit sursei citate de TASS, conform noilor înețelegeri, în primul și al patrulea semestru, R. Moldova va cumpăra 70% din volumul de gaze în baza prețului la petrol și restul conform prețului de piață, iar în semestrele doi și trei – 30% din volum va avea prețul format în funcție de cotațiile la petrol, iar restul conform prețului de piață. „Ținând cont de situația pe piață, schimbările ar putea duce la dublarea prețului în comparație cu vechea formulă, până la 500-600 de dolari”.

Noul contract al Republicii Moldova cu Gazprom ar prevedea și plata datoriilor istorice pentru anii trecuți, susține sursa citată. „Conform noului contract încheiat pe 5 ani, Moldova se obligă să plătească datoriile istorice care ar fi de 700 de milioane de dolari, iar partea moldovenească insistă pe un audit asupra acestor datorii”, a spus sursa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău