Presa internațională. Ucraina și miza pentru Vladimir Putin

  • 24 Februarie 2014 10:02
Presa internațională. Ucraina și miza pentru Vladimir Putin

O temă comentată pe larg de presa internațională este UCRAINA ȘI MIZA PENTRU VLADIMIR PUTIN. LA STAMPA scrie că Putin se teme acum de efectul domino.

Potrivit experților, el va întrerupe ajutoarele pentru Ucraina, va pune paie pe focul separatismului din Crimeea. Va provoca o criză a gazului încetinind importul spre Ucraina așa cum s-a întamplat în 2006 și în 2009. Va provoca un haos, însă nu va interveni militar cum a făcut în 2008 în Georgia, deoarece Ucraina este mult prea mare pentru a fi invadată. Însă guvernul de la Moscova va face tot posibilul pentru a pune bețe în roate noului guvern de la Kiev. Totdată, potrivit publicației, dacă modelul ucrainean funcționează, toți despoții din regiune care sunt amicii lui Putin riscă să se confrunte cu o serie de revolte, iar proiectul său euroasiatic va cădea.

THE WALL STREET JOURNAL explică de ce vrea Putin Ucraina. Publicația subliniază că în Ucraina criza a fost creată și întreținută de la Moscova. Ceea ce urmărește Putin în Ucraina este parte a planului său mai amplu de a-și consolida propriul control autoritar și de a reînvia Rusia Mare. Fără Ucraina, cel mai important fost satelit al URSS-ului, un nou imperiu rus devine imposibil de construit. Totodată, ziarul scrie că rusul e dispus să joace atât de dur pentru că el vede slăbiciunile Occidentului. Nimeni nu-și dorește un nou război rece, însă nici un război civil în Europa de Est nu este de dorit, mai scrie publicația.
Și FOLHA ONLINE susține că la Kiev criza este reflectarea directă a strategiei lui Putin pentru regiune.
DIÁRIO DE NOTÍCIAS titrează că slăbirea Rusiei se joacă acum în Ucraina și există un atu important pe care președintele Putin îl are și de care Uniunea Europeană nu trebuie să uite: nordul și centrul Europei depind energetic de Rusia și deocamdată nu există alternative.

GAZETA WYBORCZA se întreabă dacă Putin va lua Crimeea de la Ucraina? Ziarul amintește că problema împârțirii țării a fost folosită pentru prima dată în campania prezidențială din anul 2004, atunci, strategii ruși ai Partidului Regiunilor au elaborat harta Ucrainei cu divizarea ei în trei părți: vestul, centrul cu sudul și estul. Problema nu a dispărut, fiindcă jocul privind împărțirea Ucrainei a devenit parte a strategiei lui Vladimir Putin. În ianuarie, guvernatorul regiunii Harkov și primarul orașului au organizat congresul cercurilor locale ale Partidului Regiunilor și au înființat Frontul Ucrainean, cu rolul de a pleca spre Kiev, pentru "a-l elibera de ocupanți", iar Kremlinul a sprijinit aceste planuri. Acum două săptămâni, deputații parlamentului din Crimeea i-au cerut lui Putin să-i apere, mai amintește ziarul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău