Presa internațională. Ucraina, o țară divizată între Est și Vest

  • 31 Ianuarie 2014 10:27
Presa internațională. Ucraina, o țară divizată între Est și Vest

CRIZA DIN UCRAINA rămâne în atenția presei internaționale. Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, declară că puterea și-a îndeplinit toate obligațiile pe care le avea, notează agenția Unian.

 Într-o adresare oficială către cetățenii ucraineni, Ianukovici a făcut un apel la pace și liniște și la o rezolvare pașnică a situației.

Viktor Ianukovici are intenția fermă de a rămâne la putere - susține directorul Serviciilor de Informații din SUA, citat de publicația GLAVNOE. James Clapper, crede că probabil Ianukovici va recurge la acțiuni de intimidare și la mijloace aflate în afara legii, pentru a-și asigura realegerea în anul 2015. Directorul CIA a acordat o atenție aparte și rolului Rusiei în conflictele care au loc astăzi în Ucraina. Potrivit acestuia, asistența financiară acordată de Rusia va contribui la înlăturarea efectelor crizei financiare, însă, în același timp, va crește dependența Kievului față de Moscova și va face ca Ucraina să fie și mai vulnerabilă la presiunile Rusiei.

Ziarul IZVESTIA de la Moscova susține că unica ieșire reală din această criză este federalizarea Ucrainei și propune formula "O țară - două sisteme" sau "O țară - două civilizații". Ziarul scrie despre formarea unor "pământuri" puternic autonome pe liniile separației politice și culturale.

Ucraina, o țară divizată între Est și Vest, titrează și LIBERATION, care găsește rădăcinile conflictului în istorie și geografie. UE a lansat în 2009 "Parteneriatul Estic", cu alte foste republici sovietice, iar Rusia, care nu vrea să-și piardă controlul asupra a ceea ce consideră "vecinătatea sa apropiată", are, de asemenea, proiectul său de mare uniune: o uniune vamală eurasiatică. Belarus, aflat în mâinile dictatorului Alexander Lukașenko, și Kazahstanul au fost de acord cu o uniune vamală cu Rusia. Armenia, care a fost deturnată, în luna septembrie, de la UE, este pe cale să facă același lucru. Cele două sisteme se exclud reciproc și nici unul nu este credibil fără Ucraina, a doua țară ca mărime din Europa și a opta ca populație.

FOLHA ONLINE remarcă îngrijorătoarea analiza lui Leonid Kravciuk, primul președinte al Ucrainei. Potrivit acestuia, intensificarea conflictelor din ultimele săptămâni a adus țara sa în pragul unui război civil. Ostatică a importului de gaze naturale și de petrol din Rusia, Ucraina exte expusă presiunilor exercitate de Moscova. Apropierea de Uniunea Europeană nu este o decizie lipsită de costuri, având în vedere amenințările lansate de guvernul lui Vladimir Putin. Cu greu va exista o soluție mai bună pentru ieșirea din această criză decât una negociată cu participarea Rusiei și a Uniunii Europene, scrie publicația.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Tue
12
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău