Presa internațională despre devastatorul tsunami produs în Oceanul Indian

  • 27 Decembrie 2014 10:36
Presa internațională despre devastatorul tsunami produs în Oceanul Indian

La zece ani de la devastatorul tsunami produs în Oceanul Indian, presa internațională scrie că mai multe țări comemorează cele aproape 230.000 de victime înregistrate.

Valurile declanșate de un cutremur cu magnitudinea 9,1 care a avut loc în largul coastelor insulei Sumatra pe 26 decembrie 2004 au făcut victime în Indonezia, Thailanda, India și Sri Lanka. The Independent amintește că în provincia indoneziană Aceh, cea mai afectată de cataclism, aproape 170.000 de persoane și-au pierdut viața, notează Rador.

Sub titlul “Aceh, orașul din epicentru, a fost reconstruit însă alte răni au rămas”, publicația notează: “Banda Aceh, capitala provinciei, este acum un orășel plăcut la marginea mării. Dar majoritatea locuitorilor sunt supraviețuitori care și-au pierdut rudele. Clădirile au fost reconstruite însă dezastrul continuă să domine personalitatea orașului și a locuitorilor”. Idee reluată și pe pagina de știri a NBCNews, unde citim că “la zece ani după cel mai devastator dezastru natural din istorie, orașul Banda Aceh poartă puține răni din ziua în care Oceanul Indian i-a umplut sătrăzile. Însă pentru locuitorii acestui oraș din insula indoneziană Sumatra amintirile sunt la fel de proaspete ca în urmă cu zece ani”.
Din Rusia reținem că președintele Vladimir Putin a semnat noua doctrină militară care reflectă apariția unor noi amenințări la adresa securității naționale. Russia Today notează că documentul numește extinderea NATO una dintre principalele amenințări în plan extern. NATO și-a asumat “funcții globale prin violarea legislației internaționale”, se arată în noua doctrină militară care mai subliniază că “desfășurarea sistemului de rachete antibalistice strategice subminează stabilitatea și echilibrul puterilor în domeniul capacităților nucleare”.
Tot din Rusia aflăm că ministrul Finanțelor a avertizat că economia ar putea să se contracte cu 4 procente în 2015 dacă se menține actualul preț al petrolului. Comentând o declarație a ministrului Finanțelor, Anton Siluanov, ziarul Financial Post scrie că “economia scade vertiginos în contextul în care sancțiunile internaționale descurajează investițiile străine și cauzează fuga de capital”.
Numită de multe ori o “doamnă de fier” a politicii internaționale, cancelarul Germaniei Angela Merkel a fost desemnată “Omul Anului” de către publicația britanică The Times. “Cancelarul Germaniei, care trebuie să se decidă până în 2016 dacă va candida pentru un nou mandat, a fost votată în principal pentru că a preluat controlul asupra negocierilor intense ale Vestului cu președintele rus Putin, după anexarea Crimeii”, își motivează decizia The Times, și adaugă că “doamna Merkel s-a dovedit un negociator indispensabil într-un an în care relațiile est-vest au fost testate la limită în cea mai periculoasă criză geopolitică de la Războiul Rece.”
La Vatican, Papa Francisc s-a rugat, în cea de-a doua zi de Crăciun, pentru toate persoanele discriminate și persecutate pentru credința creștină. Potrivit Corriere della Sera, în fața a peste 40 de mii de pelerini, Suveranul Pontif a lansat un apel credincioșilor să fie coerenți: “Fiecare creștin trebuie să fie consecvent în credința pe care o practică, fără teamă că va fi pedepsit. Nu poți spune că esti creștin și să trăiești ca un păgân”, a îndemnat Papa Francisc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sun
28
Mon
25
Tue
21
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău