Presa internațională, despre tensiunile din Crimeea
-
03 Martie 2014 10:18
Tensiunile din Crimeea sunt pe larg comentate de presa internațională. Kievul acuză Moscova că ar fi declarat război, avertizează Financial Times.
Liderii Ucrainei îl îndeamnă pe Putin să își retragă trupele din Crimeea, notează The Washington Post și Podrobnosti.
Autoritățile din Crimeea nu se supun actualului guvern de la Kiev, susține Vesti. Ucraina și-a închis spațiul aerian pentru aeronavele militare, și orice atac asupra infrastructurii militare din Ucraina va fi interpretat ca o agresiune directă din partea Rusiei, atenționează Ukrinform.
NATO somează Rusia, titrează El Mundo. Alianța Nord-Atlantică a afirmat că Rusia "amenință pacea în Europa", prin intermediul acțiunilor sale militare în Ucraina, adaugă ziarul spaniol. SUA au cerut Rusiei să își retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei, în timp ce Kievul a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri urgente pentru calmarea tensiunilor, scrie Global Post.
Obama acuză Rusia de încălcarea legislației internaționale, subliniază The New York Times. SUA au amenințat Rusia cu sancțiuni și izolarea economică, precizând că Moscova ar putea fi exclusă din G8, susține ziarul american.
SUA, Canada și Franța suspendă pregătirile pentru summitul G8 de la Soci, din luna iunie, anunță Ukrinform, urmate de Londra, completează Interfax. Deputații europeni solicită un ajutor financiar de urgență pentru Kiev, adaugă Le Point. Cu rezerve valutare într-o descreștere rapidă, orizontul financiar al Ucrainei este destul de sumbru, chiar dacă FMI va trimite săptămâna aceasta o misiune la Kiev, constată Der Spiegel.
Problema Ucrainei sunt politicile economice greșite, corupția și reglementările sufocante, Kievul ocupând locul 155 în indicele libertății economice realizat Heritage Foundation, subliniază The Washington Times.
Ucraina este hotărâtă să își ocupe locul cuvenit în Europa, crede Libération. Însă răspunsul categoric al Vestului dat Moscovei nu îl va opri pe Vladimir Putin, opinează The Guardian. Putin trebuie anunțat solemn că încercările sale de a destabiliza democrația emergentă de la Kiev sau de a forța secesiunea vor primi un răspuns concertat și robust din partea puterilor occidentale, notează El Pais.
Rusia e în alertă și își întărește securitatea la baza sa din orașul autonom Sevastopol, din peninsula strategică, tot autonomă, Crimeea, observă Le Figaro. Constrângerile administrative impuse de Ucraina flotei ruse de la Sevastopol au forțat Moscova să caute dezvoltarea militară a unui alt port, comentează Le Monde. Rusia avertizează Ucraina că va pierde reducerile la prețul gazului, amintește The Moscow Times.
Criza ucraineană promovează conductele balcanice, titrează Eleftherotypia, propunând o analiză a situației economice a Ucrainei, disputată între UE și Rusia, ca principal transportator al gazelor naturale. Sub amenințarea unei reorganizări obligatorii a hărții energetice, Rusia, Turcia și Uniunea Europeană urmăresc să anticipeze, cu scopul menținerii sau răsturnării, după caz, rezultatul echilibrelor geopolitice existente.
O eventuală scindare a Ucrainei va pune în pericol planurile UE, care se luptă cu înfrigurare pentru obținerea independenței sale față de gazul rusesc. Ucraina, din cauza strategiei energetice inexistente, nu poate realiza reforme după modelul european, deoarece în mod automat ar desființa elita țării, guvernul și forțele de opoziție. Indiferent cine a preluat puterea în Ucraina, în ultimii douăzeci de ani, a promovat retorica parcursului european, ținând ascunsă realitatea, care nu era alta decât întreținerea relațiilor, mai ales a celor energetice, cu Rusia. Ideea a fost ca Ucraina să se transforme treptat în țară-transportatoare de energie, astfel încât, pe de o parte să mențină dependentă Europa, care are nevoie de gazul rusesc, cerând să primească altceva în schimb; pe de altă parte, să permită Rusiei să mențină captivă Europa, facilitând exportul de gaz natural rusesc, comentează ziarul grec.