Presa internațională, despre South Stream

  • 08 Decembrie 2014 10:17
Presa internațională, despre South Stream

Cancelarul german Angela Merkel a acuzat Rusia de amestec în treburile interne ale țărilor care doresc legături mai strânse cu Uniunea Europeană, scrie presa germană. "Avem trei țări în vecinătatea noastră, la est - Republica Moldova, Georgia și Ucraina, care au semnat un acord de asociere cu UE, iar Rusia le creează dificultăți", a subliniat Merkel pentru Die…

Cancelarul german Angela Merkel a acuzat Rusia de amestec în treburile interne ale țărilor care doresc legături mai strânse cu Uniunea Europeană, scrie presa germană. "Avem trei țări în vecinătatea noastră, la est - Republica Moldova, Georgia și Ucraina, care au semnat un acord de asociere cu UE, iar Rusia le creează dificultăți", a subliniat Merkel pentru Die Welt.

Rusia încearcă să mențină dependența economică și politică a unor țări din vestul Balcanilor, a adăugat Merkel, amintind și de conflictele înghețate din regiuni separatiste ca Transnistria, Abhazia și Osetia de Sud, ca și de intervenția rusă în estul Ucrainei, completează The Guardian. Totodată, Merkel a reafirmat angajamentul NATO de apărare a țărilor membre est-europene.

Criza ucraineană pare a se domoli, crede Russia Today, iar următoarea regiune care ar putea deveni un focar de tensiune între Rusia și Vest poate fi chiar zona-tampon a Mării Negre din Europa de Est. Președintele rus Vladimir Putin a purtat discuții privind cooperarea în domeniul energetic, cu liderii Serbiei și Ungariei, la câteva zile după ce Moscova a decis să renunțe la South Stream, deși a cheltuit deja 4,5 miliarde de dolari pentru acest proiect, notează Itar-Tass. Dacă gazoductul nu va fi realizat, acest lucru "va avea efecte negative pentru toți - și pentru Serbia, și pentru Rusia, și pentru Uniunea Europeană" - a declarat, la Belgrad, ministrul de Externe al Serbiei, Ivica Dačić, citat de Itar-Tass.

Putin a precizat că Rusia intenționează, în schimb, să construiască un gazoduct spre Turcia și ar putea crea un nod energetic la granița turco-greacă, pentru a livra Europei gaz în compensație pentru pierderea South Stream, adaugă Moscow Times. Serbia, care vrea să adere la Uniunea Europeană, vedea South Stream ca pe un mijloc de a câștiga bani de pe urma taxelor de tranzit și o modalitate de impulsionare a industriei construcțiilor, notează The New York Times.

Toată atenția este acum îndreptată spre o reuniune de la Bruxelles, programată pe 9 decembrie, când miniștri ai energiei din opt state membre ale UE, care ar fi urmat să participe la proiect, vor purta discuții cu comisarul european al energiei, adaugă ziarul american. Decizia Rusiei privind South Stream schimbă dinamica regională, opinează Stratfor. Putin încearcă să profite la maximum de o situație geopolitică grea, iar un membru NATO - Turcia - are mari beneficii, crede CNBC. Ca fondator al jocului global în energie, Rusia a efectuat o mutare surpriză, scoțând Bulgaria din joc și oferind, în schimb, un rol semnificativ Turciei, crede Milliyet. Astfel, Turcia s-a trezit într-un rol la care nici nu visa, scrie ziarul turc. 

La nouă ani de la debutul periplului de 4,8 miliarde de kilometri de Terra, sonda New Horizons a NASA a ieșit din hibernare, pentru a întreprinde un studiu fără precedent al planetei pitice Pluto și a centurii Kuiper care o înconjoară, scrie Washington Times. Sonda urmează să își înceapă observațiile la 15 ianuarie și va fi mai aproape de Pluto, la 14 iulie, precizează Le Monde. Descoperită în 1930, Pluto este un mister din punct de vedere al dimensiunii sale reduse. Astronauții se întreabă cum această planetă s-a putut forma alături de giganți ca Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. În 2006, după descoperirea altor mini-planete în centura Kuiper, Pluto și-a pierdut statutul de a noua planetă a sistemului solar, fiind considerată o nano-planetă, notează Le Monde. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău