Presa de la Chișinău, despre vaccinul rusesc: Dodon îl laudă, iar Ioahnnis afirmă că România nu va lua vaccinul anti-COVID dezvoltat de ruși (Revista presei)
-
13 August 2020 09:23
Revista presei din 13 august 2020
”Dodon laudă vaccinul rusesc anti-Covid și anunță că va solicita Rusiei să-l ofere și R. Moldova: O realizare importantă în domeniul științei medicale”, titrează Adevărul. În cadrul unei întâlniri cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, Igor Dodon a felicitat Federația Rusă pentru dezvoltarea vaccinului împotriva COVID-19, subliniind că este o realizare importantă în domeniul științei medicale. Totodată, președintele a anunțat că R. Moldova este interesată de obținerea vaccinului rusesc. „În acest sens, conducerea Republicii Moldova va expedia la Moscova un demers, în timpul apropiat”, a scris Igor Dodon pe Facebook. Publicația observă că în privința vaccinului rusesc, Igor Dodon declara altceva după ședința Consiliului Suprem de Securitate, care a avut loc cu puțin timp înainte de întrevederea cu diplomatul rus. Dodon a spus că în prezent nu sunt vaccinuri „care au fost finalizate toate procedurile pentru a fi exportate din țările unde au fost produse”, precizând că Moldova s-a înregistrat la OMS pentru a obține vaccinuri, odată ce acestea vor fi dezvoltate și aprobate.
TVR Moldova publică declarațiile președintelui României, Klaus Iohannis, care afirmă că România nu va lua vaccinul anti-COVID dezvoltat de ruși, deoarece ”nu există nicio validare externă pentru acel vaccin”. "În acest moment nu există un vaccin anti-COVID aprobat în Uniunea Europeană. (…) România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE”, a declarat Klaus Iohannis.
Pe timp de pandemie, mii de ședințe de judecată se desfășoară în regim on-line, informează Ziarul de Gardă. Pandemia de COVID-19 a determinat autoritățile să regândească modul în care au loc anumite procese și să recurgă la măsuri alternative. Schimbări s-au produs și în sectorul justiției, acolo unde a început a fi pe larg utilizată videoconferința. Începând cu 17 martie 2020, atunci când a fost introdusă starea de urgență și până pe 31 iulie 2020, pe timp de regim de stare de urgență în sănătate publică, peste 4.300 de ședințe de judecată au fost desfășurate prin videoconferință. Potrivit Portalului informativ privind sectorul justiției, pe parcursul stării de urgență, instituită între 17 martie și 15 mai 2020, peste 800 de ședințe de judecată pe cele mai stringente cauze au fost desfășurate prin videoconferință. Ulterior, după introducerea stării de urgență în sănătate publică, numărul ședințelor de judecată petrecute de la distanță s-a majorat semnificativ. (…) Astfel, doar în perioada 16 mai – 31 iulie 2020, prin videoconferință au fost desfășurate circa 3.500 de ședințe de judecată.
Portalul Anticorupție.md relatează despre starea minorilor din cadrul Centrului Municipal de Plasament și Reabilitare pentru Copii de Vârstă Fragedă, contaminați cu noul coronavirus. Copiii se află sub monitorizarea angajaților Spitalului Clinic pentru Copii. Starea pacienților este satisfăcătoare. „Reieșind din specificul instituției medico-sociale, tratamentul copiilor este asigurat în sediul centrului. În cazul în care ar exista un pericol de agravare a situației, copiii ar fi fost transferați în instituțiile medicale cu profil Covid”, au precizat responsabilii Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
”Cum transformăm Dealul Bălănești în „muntele Moldovei” – un nou reportaj realizat de jurnaliștii de la Moldova.org. ”Este cel mai înalt punct geodezic din Republica Moldova, dar nu are un traseu turistic amenajat sau un panou cu explicații care să ajute turiștii, iar mulți au plecat de acolo dezamăgiți. Dealul Bălănești, care se ridică la 430 de metri deasupra mării, nu arată ca un vârf de munte ascuțit, ci mai degrabă ca o burtă de pământ cu colăcei. Nu există indicatoare, iar cea mai bună sursă de informații sunt localnicii. În schimb, când ajungi pe deal poți să vezi împrejurimile care-ți taie respirația”. Autoarea discută cu mai mulți experți despre cum poate fi promovat mai eficient această atracție turistică a Republicii Moldova.