Presa de la Chișinău, despre desemnarea lui Păduraru la funcția de premier

  • 15 Ianuarie 2016 12:19
Presa de la Chișinău, despre desemnarea lui Păduraru la funcția de premier

Revista presei din 15 ianuarie 2015

Bomba lui Timofti. L-a refuzat repetat pe Plahotniuc și-l propune pe Ion Păduraru premier, titrează Ziarul de Gardă. Ziarul admite că, decretul de desemnare a lui Ion Păduraru la funcția de premier va fi contestat de unii deputați la Curtea Constituțională, care va trebui să  se pronunțe dacă șeful statului a procedat legal. Nu este exclus ca, în toiul acestor discuții, să fie solicitată și demisia lui Nicolae Timofti, pentru ea fiind nevoie de cel puțin 67 de voturi, pe care nicio formațiune sau coaliție din Parlament nu le deține.

După Adevărul, Păduraru se găsește în aceeași poziție cu Ion Sturza: nu are sprijinul declarat al niciunui partid politic. Comuniștii cu Voronin în frunte încă încearcă să își revină din uluire după ce au rămas cu doar 7 deputați (14 foști comuniști s-au alăturat lui Plahotniuc). Ion Păduraru pur și simplu nu are de unde să adune 51 de voturi. Concluzia este că urmează alegeri anticipate în Republica Moldova – dacă nu apare o nouă mutare surpriză în următoarele 15 zile.

Vasile Gârneț de la Ziarul Național scrie că în cele ce urmează să asistăm la un bâlci al acuzațiilor: cine se face vinovat de anticipate. Partidul Democrat s-a și grăbit să afirme că președintele poartă vina pentru această stare de lucruri. Vor fi sesizări la Curtea Constituțională sau - cine știe? – va fi reactualizată chestiunea demiterii președintelui de către „majoritatea absolută” (cât va mai fi rămas din ea).
Numai că inițiatorii acestor aventuri ar trebui să fie conștienți că cetățenii nu mai pot fi duși de nas. Moldovenii vor avea un motiv în plus să sancționeze sever, la urne, actuala clasă politică, total compromisă.

Dacă vom  ajunge la anticipate, partidele noastre proeuropene, noi sau vechi, nu sunt foarte dispersate pentru a ține piept formațiunilor prorusești, scrie Timpul.  Este chiar ridicol faptul că, în timp ce rușii sunt uniți în orice luptă, ai noștri, în loc să se apere unii pe alții, se împroașcă cu pietre…

Ziariștii de la Timpul nu știu ce va  fi mai departe. De la independență încoace Republica Moldova nu a avut nici un prim-ministru întreg la cap, unul demn de a intra în cărțile de istorie. Așa că, cu o ploșniță mai puțin sau una mai mult nu schimbă deloc ecuația, conchide publicația.  

După ce în ultimele zile a stat mai mult la Reședința prezidențială de la Condrița, unde s-a preocupat de desemnarea unui candidat la funcția de premier, astăzi șeful statului Nicolae Timofti va ieși în centrul capitalei, scrie Ziarul Național. Președintele va depune, la ora 10.00, flori la bustul lui Mihai Eminescu din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, cu prilejul împlinirii a 166 de ani de la nașterea poetului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău