Preotul Octavian Moșin: De Crăciun să fim alături de cei necăjiți

  • 07 Ianuarie 2022 10:53
Preotul Octavian Moșin: De Crăciun să fim alături de cei necăjiți

Creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc la 7 ianuarie Crăciunul – Nașterea Domnului Iisus Hristos. Preotul Octavian Moșin, parohul Bisericii  „Întâmpinarea Domnului” a Universității de Stat din Moldova, spune că Nașterea Domnului se sărbătorește după 40 de zile de post și rugăciune, iar acest praznic este o sărbătoare a bucuriei, pe care trebuie să o împărtășim în special cu cei mai necăjiți.  

„40 de zile am petrecut în post și rugăciune și ne-am pregătit de acest măreț praznic împărătesc al Nașterii sau al Întrupării Mântuitorului. Este o sărbătoare a bucuriei, pentru că, așa cum în familie se naște un copil, e un eveniment mult dorit și așteptat, aceleași sentimente le trăim și în aspect duhovnicesc, prin Nașterea Mântuitorului”, a menționat preotul, contactat de IPN.

Vestim această sărbătoare prin colinde, „am așteptat acest eveniment prin cumințenie, viață curată, prin spovedanie”. Nașterea Domnului este începutul mântuirii noastre, pentru că, dacă prin primii oameni a intrat păcatul și, respectiv, moartea în omenire, prin Fecioara Maria a intrat Mântuitorul lumii. Dumnezeu s-a făcut om, pentru ca omul să ajungă la Dumnezeu. Probabil, acesta este sensul Întrupării Mântuitorului”, susține parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului”.

Nașterea Domnului este o sărbătoare luminoasă și pentru că o asociem cu acea perioadă a inocenței noastre. „De câte ori te uiți la un copil, te uiți la neprihănirea lui. De aceea și îndemnul Sfintei Scripturi este să fim asemenea copiilor în aspectul nevinovăției, al neprihănirii lor. Prin Nașterea Domnului, vrem și noi să fim mai curați, să ne raportăm în toate la Hristos, pentru că Hristos este axa vieții noastre. El este în centrul vieții noastre. Și atunci când Dumnezeu stă pe primul loc, toate celelalte sunt la locul lor”, menționează duhovnicul.   

Parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” ne spune că fi bine ca de Crăciun oamenii să meargă la biserică, să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le-am primit, dar și să împărtășească bucuria sărbătorii cu cei din jur. „Orice sărbătoare nu este doar a noastră, nu trebuie să-l închidem pe Hristos doar în familiile și în inimile noastre, ci trebuie să-l împărtășim tuturor, deoarece Mântuitorul a venit pe pământ pentru toată lumea. Trebuie să împărtășim bucuria sărbătorii cu cei necăjiți, cu cei mai triști ca noi. Și dacă știm că altul nu are posibilitate să se bucure sau este lipsit de atenție, măcar la sărbători să fim alături de ei. Fie că sunt părinții noștri, buneii noștri, alte rude sau vecinul, care este în preajmă și știm că este cumva mai necăjit și uitat de către cei din jur. Bucuria sărbătorii o putem împărtăși nu neapărat cu daruri. De multe ori îl putem împărtăși pe Hristos fără niciun ban, dar cu dragoste față de toți și față de toate, adică prin susținere emoțională. Zâmbetul nu costă nimic, îmbrățișarea la fel nu costă nimic”, menționează preotul Octavian Moșin.

Ultimul recensământ al populației arată că peste 90 la sută din locuitorii Republicii Moldova se declară creștini ortodocși.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău