Preotul de la Biserica „Sfântul Pantelimon”: Trebuie să pomenim răposații respectând limita bunului simț

  • 23 Aprilie 2017 11:37
Preotul de la Biserica „Sfântul Pantelimon”: Trebuie să pomenim răposații respectând limita bunului simț

Preotul Eugen Onicov, de la Biserica „Sfântul Pantelimon” din Chișinău, spune că de Paștile Blajinilor lumina Învierii ajunge și la răposați. Cei care merg la cimitire să-i pomenească trebuie să evite excesele. În toate trebuie să se respecte limita bunului simț.

Oamenii vor merge la cimitir cu daruri simbolice de Paști: ouă roșii, cozonac, pască și dulciuri pentru copii. „Pe timpuri, la Paștile Blajinilor nu erau pomenile care se fac acum. Ele provin de la cultul înmormântării, pentru că la înmormântare se dau pomeni. Pe parcurs, această practică a luat amploare și de Paștile Blajinilor. În rest, cu tot ce mai merg oamenii la cimitire este parte a tradițiilor laice, nu le putem asocia cu Biserica”, a spus preotul Eugen Onicov.

Un obicei adus de oameni este și așezarea pe morminte a produselor pentru a fi sfințite, apoi date de pomană. „Cunosc localități unde datorită preotului acest obicei a fost înlăturat. Cimitirele nu trebuie transformate în locuri de picnic sau în restaurante. Se binecuvântează aducerea strictului necesar pentru pomenirea celor răposați”, a spus preotul.

Îngrijirea mormintelor și rugăciunea este ceea ce recomandă Biserica. De Paștile Blajinilor, creștinul merge la biserică să se roage pentru răposat, apoi și la cimitir.

Răposații sunt pomeniți nu doar de Blajini, ci și în sâmbăta înainte de sărbătoarea Sfântului Dumitru, sâmbăta înainte de lăsatul de sec de carne înainte de Postul Mare, toate sâmbetele din Postul Mare, dar și sâmbăta înainte de Rusalii, înainte de pogorârea Sfântului Duh.

În acest de Paștile Blajinilor oamenii merg la cimitire pe 23 și 24 aprilie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:0 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău