Preoți ai „Întregii Moldove” – în deplasare pentru euro-demonizare? (Revista presei)

  • 26 August 09:39
Preoți ai „Întregii Moldove” – în deplasare pentru euro-demonizare? (Revista presei)

Într-o perioadă scurtă de doar 90 de zile, oligarhii fugari Ilan Șor și Veaceslav Platon au cheltuit aproximativ 136 000 de euro pentru promovare pe Facebook, constată experții WatchDog.

Principalele narative (idei) manipulative promovate în postările sponsorizate de Platon și Șor sunt că referendumul este inutil, manipulând declarațiile oficialilor pentru a sugera că rezultatele nu vor avea impact asupra procesului de aderare la UE; că guvernarea exercită presiuni asupra Găgăuziei, că sperie lumea cu războiul sau că negocierile de aderare la UE este doar rezultatul situației din Ucraina, minimizând importanța eforturilor guvernului. O altă narațiune false promovată de fugarii Șor și Platon este că guvernarea acceptă orice condiție impusă de UE, insinuând o lipsă de suveranitate și discernământ în procesul de negociere. Scopul principal al acestor campanii sponsorizate este de a semăna panică în societate, de a discredita procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și de a „spăla” imaginea Rusiei, susțin experții WatchDog. Totodată ei observă că Rusia se pregătește activ pentru destabilizările din timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale și referendumul pentru integrare europeană. Nici META, nici Google nu întreprind nicio acțiune serioasă pentru a bloca acest conținut manipulator.

Preoți ai „Întregii Moldove” – în deplasare pentru euro-demonizare? Subiectul este analizat de Europa Liberă. „Pelerinajele” unor preoți de la Mitropolia Moldovei la Moscova, atribuite organizațional și oligarhului fugar Ilan Șor, aduc „atingere prestigiului pe care îl are Biserica în societatea din R. Moldova” și reprezintă o încălcare a Constituției, susține în podcastul „Dincolo de Știri” analistul politic, Igor Boțan. Legea Supremă interzice implicarea Bisericii în procesele politice din R. Moldova, iar o decizie în acest sens a fost luată încă în 2016, când au avut lor alegeri prezidențiale și clericii s-au implicat masiv în campania electorală, îndemnând oamenii să-l voteze pe fostul președinte Igor Dodon. De aceea, fețele bisericești, inclusiv înalții prelați ortodocși ar fi bine să nu se lase atrași „de mrejele lui Ilan Șor, care este un criminal condamnat la 15 ani de pușcărie pentru furtul miliardului din R.Moldova și care se ascunde de autoritățile din Republica Moldova în Rusia”, a subliniat comentatorul. Așa-numitele pelerinaje ale preoților în Federația Rusă, mai consideră Igor Boțan, ar trebui să fie interzise, inclusiv din motivul că Patriarhul rus Kirill „a blagoslovit războiul împotriva Ucrainei și a îndemnat cetățenii ruși să participe la acest război, adică să ucidă frații lor ucraineni”.

Într-o analiză pentru Deschide.md, expertul Iulian Chifu scrie „Cum a ales Putin să nu-și apere țara. Ambițiile personale și cucerirea Donețkului mai importante decât viața rușilor”, titrează publicația. Acțiunea ucraineană din regiunea rusă Kursk a dobândit nu numai durată, relevanță operativă și impact masiv în Rusia, ci a obligat la o regândire și retrasare a priorităților. Astfel, a fost expusă ierarhia de valori a lui Putin care începe cu propria persoană, cu dictatura personală și stabilitatea sa în funcție, continuă cu propriul său regim și cercurile de apropiați loiali - dintre care trebuie să sacrifice regulat câte unul pentru a-l face vinovat de propria neîndeplinire a atribuțiilor de președinte, acum chiar în domeniul securității, apărării, păcii, menținerii teritoriului național. În al treilea rând, se află ocuparea Ucrainei și cucerirea deplină măcar a regiunii Donețk, cea mai aproape de a fi complet ocupată din cele 4 pe care Rusia le-a anexat constituțional și pe hârtie. Sacrificată este azi Rusia și rușii, apărarea propriului teritoriu. Fapt care dă dureri de cap elitei, creează nesiguranță și frică la nivelul rușilor obișnuiți și stârnește nemulțumire generală ce se poate transpune oricând în reacții neanticipate de contestare din interior a lui Vladimir Putin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,24
Ploaie pe alocuri
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
20
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău