Premiul Nobel pentru pace: Maria Ressa se va putea deplasa la Oslo pentru a primi distincția

  • 07 Decembrie 2021 09:35
Premiul Nobel pentru pace: Maria Ressa se va putea deplasa la Oslo pentru a primi distincția

Jurnalista filipineză Maria Ressa a primit luni permisiunea țării sale de a se deplasa la Oslo pentru a primi Premiul Nobel pentru pace, relatează AFP citat de AGERPRES.

Ressa (58 de ani) beneficiază în prezent de eliberare condiționată în așteptarea judecării apelului după condamnarea sa anul trecut pentru defăimare.

Curtea de apel fiscală a explicat, într-o decizie făcută publică luni, că fondatoarea site-ului de știri Rappler se va putea deplasa în Norvegia între 8 și 13 decembrie.

Fosta corespondentă a postului american de televiziune CNN a reacționat spunând că se simte ''foarte bine'' după ce a depășit acest ultim obstacol judiciar.

Jurnaliștii Maria Ressa (Filipine) și Dmitri Muratov (Rusia), care i-au sfidat pe liderii din țările lor pentru a demasca corupția și proasta guvernare, au fost desemnați câștigători ai Premiului Nobel pentru pace în acest an, ''pentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare'', dar și ca ''reprezentanți ai tuturor jurnaliștilor care susțin acest ideal într-o lume în care democrația și libertatea presei se confruntă cu condiții din ce în ce mai potrivnice''.

Maria Ressa s-a concentrat în special pe violențele care însoțesc campania antidrog inițiată de președintele filipinez Rodrigo Duterte, care potrivit organizațiilor pentru drepturile omului s-a soldat cu zeci de mii de morți.

Jurnalista face obiectul a șapte dosare judiciare, printre care unul de defăimare în care ea riscă o pedeapsă de până la șase ani de închisoare.

Premiul Nobel pentru Pace - ce constă într-o medalie de aur, o diplomă și suma de 10 milioane de coroane suedeze (aproape 980.000 de euro) - este singurul care se decernează la Oslo, restul fiind acordate la Stockholm.

Comitetul Nobel norvegian a decis că anul acesta ceremonia de decernare se va desfășura la primăria din Oslo, cu prezență fizică, la data de 10 decembrie. Decizia contrastează de cea a Fundației Nobel de a nu organiza, pentru al doilea an la rând, o ceremonie și un banchet pentru laureații celorlalte premii la Stockholm.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău