Premiul Louis-Delluc pentru cel mai bun film francez al anului

  • 15 Decembrie 2017 08:56
Premiul Louis-Delluc pentru cel mai bun film francez al anului

Prestigiosul premiu Louis-Delluc, ce recompensează cel mai bun film francez al anului, va fi decernat la 15 decembrie de către un juriu format din critici și figuri de renume ale celei de-a șaptea arte având ca președinte pe celebrul regizor și producător francez Gilles Jacob, 77 de ani, scrie portalul de specialitate http://cineuropa.org.

Nouă producții sunt în cursa pentru prestigiosul premiu care se acordă încă din 1937. Ediția din acest an este găzduită de braseria Fouquet's de pe Champs-Elysees.

Șase dintre producțiile respective au fost proiectate la Festivalul internațional de la Cannes: ''Ismael's Ghosts'' în regia lui Arnaud Desplechin, care a deschis festivalul de la Cannes; ''Beats per Minute'' a lui Robin Campillo, care a câștigat marele premiu al festivalului amintit; ''Barbara'' în regia lui Mathieu Amalric, recompensat cu distincția ''Un certain regard''; ''Jeannette, the Childhood of Joan of Arc'' în regia lui Bruno Dumont și documentarele ''Carré 35'' de Eric Caravaca și ''Makala'' de Emmanuel Gras, indică http://cineuropa.org.

Celelalte trei producții aflate în cursa pentru marele premiu sunt: ''The Guardians'' al lui Xavier Beauvois, care a avut premiera la Festivalul de film de la Toronto, documentarul ''I Am Not Your Negro'', al lui Raoul Peck și care a fost recompensat cu premiul publicului la festivalurile de film de la Toronto și Berlinală, având și o nominalizare la Oscar. De asemenea, în cursa pentru marele premiu este și ''Sleeping Beauty'' al regizorului și scriitorului Ado Arrieta (75 de ani), un pionier al cinematografiei ''underground'', conform portalului https://pro.festivalscope.com și site-ului de profil The Hollywood Reporter.

Șase producții își dispută premiul Louis-Delluc pentru cel mai bun debut în cinematografie. Patru dintre acestea au fost proiectate la ediția din acest an a Festivalului internațional de la Cannes: ''Ava'' în regia lui Léa Mysius, ''Montparnasse Bienvenüe'' de Léonor Serraille, ''Raw'' de Julia Ducournau și ''Bloody Milk'' al lui Hubert Charuel, iar ''Four Days in France'', de Jerome Raybaud, proiectat la festivalul de film de la Veneția și ''A Taste of Ink'' de Morgan Simon, care a fost proiectat la festivalul de film de la San Sebastian.

Această distincție, dedicată celor mai bune producții franceze ale anului, a fost instituită în memoria regizorului, criticului, scriitorului și jurnalistului francez Louis Delluc (1890-1924). A fost printre primii jurnaliști la nivel mondial care au scris despre cea de-a șaptea artă. A scris, în 1921, una dintre primele cărți despre Charlie Chaplin. A regizat șapte filme, iar în timpul filmărilor la pelicula ''L'Inundaton'' (1924) a contactat o formă complicată de pneumonie în urma căreia a murit. Producția ''Les Bas Fonds'' a celebrului regizor Jean Renoir a obținut primul premiu Louis-Delluc în 1937, iar cel mai recent premiu a fost înmânat regizorului și scriitorului Stephane Brize pentru pelicula sa ''Une Vie'', care s-a aflat și în selecția pentru Leul de Aur la cea de-a 73-a ediție a Festivalului de film de la Veneția (2016).

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău