Premiul Bayeux pentru corespondenții de război, acordat în premieră unui jurnalist care trebuie să rămână anonim

  • 10 Octombrie 2021 18:20
Premiul Bayeux pentru corespondenții de război, acordat în premieră unui jurnalist care trebuie să rămână anonim

Premiul Bayeux pentru corespondenții de război a fost acordat sâmbătă în premieră unui jurnalist care trebuie să rămână anonim pentru securitatea sa, în urma unui reportaj pe care l-a făcut în Myanmar, țara sa, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Am fost toți de acord să atribuim acest premiu în categoria foto pentru reportajul publicat de New York Times, a declarat președintele juriului celei de-a 28-a ediții a premiilor Bayeux, reporterul franco-iranian Manoocher Deghati.

Juriul a dorit să evidențieze ''condițiile în care lucrează (în Myanmar) tineri fotoreporteri, profesioniști sau amatori, și importanța subiectului'', a explicat Deghati, care în anul 1985 a fugit din țara sa, Iran, unde viața lui era în pericol.

Unele fotografii din fotoreportajul premiat au fost incluse în expoziția ''Primăvara Myanmar 2021'', realizată pe baza activității mai multor persoane anonime din Myanmar și care este deschisă până pe 31 octombrie în orașul francez Bayeux.

''De la lovitura de stat din Myanmar, jurnaliștii noștri nu au fost în siguranță nicio secundă. De pe 1 februarie eu trăiesc ascuns'', se arată într-o mărturie scrisă prezentată la expoziție.

La categoria presei scrise, Wolfgang Bauer a obținut atât premiul juriului internațional cât și premiul Jean Marin. Deja premiat la Bayeux în 2016 pentru un reportaj realizat în Nigeria, Bauer a fost acum recompensat pentru articolul ''Printre talibani'', apărut în publicația germană Zeit. Este un reportaj care analizează strategia prin care talibanii au reușit să avanseze în Afganistan ''kilometru cu kilometru'' și ''sat cu sat'' pentru a prelua din nou puterea la Kabul.

Premiul tânărului reporter (pentru presa scrisă) a fost obținut de Thomas D'Istria, un student care a făcut timp de un an jurnalism clandestin, pentru ''Revoluția în ultima dictatură a Europei'', reportaj realizat în Belarus și publicat de ziarul francez Le Monde.

Bosniacii Damir Sagolj și Danis Tanovic au obținut premiul categoriei de televiziune de mare format și pe cel din categoria imagini video, pentru reportajul 'When we were them' (''Când noi eram ei'') despre miile de migranți blocați în Bosnia și difuzat de Al Jazeera Balkans.

Pentru radio premiul juriului internațional i-a revenit lui Margaux Benn pentru reportajul ''La Kandahar sate întregi au devenit terenuri minate'', difuzat de Europe1, în timp ce pentru categoria televiziune generală Orla Guerin și Goktay Koraltan au fost recompensați pentru ''Trăgătorii de elită din Yemen'', reportaj despre trăgătorii de elită care ucid copii în războiul din Yemen, difuzat de BBC.

Toate aceste premii au valori cuprinse între 3.000 și 7.000 de euro, sume care conform organizatorilor sunt finanțate de administrația din Bayeux și de parteneri privați

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău