Premiile Pulitzer: Cotidianul The New York Times, recompensat cu trei distincții; premiu special pentru jurnaliștii ucraineni

  • 10 Mai 2022 17:00
Premiile Pulitzer: Cotidianul The New York Times, recompensat cu trei distincții; premiu special pentru jurnaliștii ucraineni

Cotidianul The New York Times a câștigat luni trei premii Pulitzer, în timp ce rivalul său, The Washington Post, a fost recompensat cu distincția pentru serviciul public, iar Reuters a obținut premiul pentru fotoreportaj. Jurnaliștilor ucraineni li s-a acordat un Pulitzer special pentru "curajul" lor de a relata despre invadarea țării lor de către Rusia, consiliul prestigiosului premiu aducând de asemenea un omagiu celor 12 jurnaliști uciși din acest an în timp ce acopereau războiul din Ucraina, informează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

Premiile Pulitzer anuale sunt cele mai prestigioase distincții din presa americană, cu o atenție deosebită acordată adesea serviciului public. Anul acesta, premiul a fost acordat cotidianului The Washington Post pentru acoperirea asediului Capitoliului SUA de către susținătorii fostului președinte Donald Trump, când o mulțime violentă a perturbat numărarea voturilor electorale în Congres în urma căruia Trump a pierdut, iar Joe Biden a devenit oficial președinte.



The Washington Post a câștigat "pentru relatarea sa convingătoare și intens prezentată a atacului asupra Washingtonului de la 6 ianuarie 2021, oferind publicului o perspectivă detaliată și fermă referitoare la una dintre cele mai întunecate zile ale națiunii", a declarat Marjorie Miller, administratorul Premiilor Pulitzer.

La categoria fotografie de breaking news, o echipă de fotografi de la Getty Images au fost premiați pentru acoperirea evenimentelor din acea zi.



O echipă de fotografi Reuters - printre care s-a numărat și Danish Siddiqui, care a fost ucis în luna iulie a anului trecut în Afganistan în timp ce acoperea o confruntare între forțele de securitate afgane și luptătorii talibani - a fost desemnată câștigătoare la categoria fotoreportaj pentru relatări despre pandemia de coronavirus din India.



Cu cele trei premii Pulitzer obținute anul acesta, The New York Times a câștigat în total 135 de la prima prezentare a acestor distincții, în 1917. Cotidianul a fost recompensat în acest an pentru jurnalism național, jurnalism internațional și comentariu (Salamishah Tillet). În plus, reporterul The New York Times Andrea Elliott a câștigat un premiu Pulitzer la categoria generală non-ficțiune pentru cartea sa din 2021, "Invisible Child: Poverty, Survival and Hope in an American City", care a început cu o serie din 2013 publicată de cotidian.

Consiliul Premiilor Pulitzer a subliniat vremurile "periculoase" pentru jurnaliștii din întreaga lume, amintindu-i în acest sens pe cei 12 jurnaliști care și-au pierdut viața în timp ce acopereau războiul din Ucraina, opt jurnaliști mexicani uciși anul acesta și alte cazuri de agresiune și intimidare comise împotriva jurnaliștilor din Afganistan și Myanmar.



Cu ocazia anunțării premiului Pulitzer special pentru jurnaliștii ucrainieni au fost evidențiate "curajul, rezistența și angajamentul" acestora în timpul relatărilor despre "invazia nemiloasă a țării lor de către Vladimir Putin și a propagandei sale de război în Rusia".

Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții pentru jurnalism din SUA, sunt decernate începând din 1917, când editorul Joseph Pulitzer le-a instituit prin testament, sub supravegherea consiliului consultativ căruia i se încredințase mandatul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău