Premiile Academiei Europene de Film: „Quo vadis, Aida?”, producție cu participare a României, marele câștigător, iar „Nanu Tudor”, producție cu participare a Republicii Moldova - votat scurtmetrajul european

  • 12 Decembrie 2021 10:59
Premiile Academiei Europene de Film: „Quo vadis, Aida?”, producție cu participare a României, marele câștigător, iar „Nanu Tudor”, producție cu participare a Republicii Moldova - votat scurtmetrajul european

„Încotro, Aida?/ Quo vadis, Aida?”, producție cu participare românească, este marele câștigător al celei de-a 34-a ediții a galei premiilor Academiei Europene de Film (EFA), care a avut loc sâmbătă seară la Berlin, scrie g4media.ro.

Potrivit sursei citate, gala a avut loc fără public, în format hibrid, și a fost găzduită de actrița și scriitoarea Annabelle Mandeng. Câștigătorii au fost aleși prin vot online de cei 4.200 de membri ai Academiei.

Lungmetrajul „Quo vadis, Aida?”, regizat de Jasmila Žbanić, s-a impus la trei categorii ale premiilor EFA – film european, regizor european și actriță europeană (Jasna Duričić).

„Quo vadis, Aida?” prezintă viața unei familii prinse în genocidul din 1995 de la Srebrenica, în timpul războiului din Bosnia. Masacrul a fost cea mai mare crimă în masă din Europa de după Al Doilea Război Mondial, în care au fost uciși peste 8.000 de musulmani bosniaci, bărbați și băieți, de către unități ale armatei Republicii Srpska, aflată sub comanda generalului Ratko Mladić.

Aida este translator ONU în Srebrenica. Când armata sârbă preia controlul asupra orașului, familia ei se vede nevoită, la fel ca mii de oameni, să caute adăpost într-o tabără ONU. Prin natura muncii sale, are acces la informații importante și încearcă să decidă care este cea mai bună mutare pe care ar trebui să o facă.

Lungmetrajul este o coproducție Bosnia și Herțegovina, Norvegia, Olanda, Austria, România, Franța, Germania, Polonia, Turcia. Filmul a primit cea mai mare finanțare din partea Centrului Național al Cinematografiei la sesiunea I/2018 a concursului de proiecte, 1,84 milioane de lei.

Co-produs de Cristian Nicolescu pentru Digital Cube, filmul este cea mai scumpă producție de până acum realizată în Bosnia și Herțegovina, demers posibil numai cu sprijinul unui consorțiu format din nouă țări care au susținut proiectul vreme de cinci ani.

Producția a fost, între altele, nominalizată la categoria cel mai bun lungmetraj internațional a premiilor Oscar și a fost desemnată cel mai bun film internațional la gala Spirit Awards.

„Nanu Tudor”, regizat de Olga Lucovnicova, producție cu participare a Republicii Moldova, a fost votat scurtmetrajul european.

Titlul „comedie europeană” a revenit filmului norvegian „Ninjababy”, regizat de Yngvild Sve Flikke. Filmul spune povestea lui Rakel, o femeie în vârstă de 23 de ani, care află că este însărcinată de 6 luni, în urma unei aventuri nu tocmai romantice. Nu și-a dorit vreodată să fie mamă și reacționează cu furie frustrare.

„European Discovery” – Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) a revenit producției „Promising Young Woman”, primul lungmetraj regizat de actrița engleză Emerald Fennell, premiată cu Oscar pentru scenariul acestui film ce o are în rol principal pe Carey Mulligan. Produs de Margot Robbie, filmul are în centru o tânără care se confruntă cu traumele trecutului și încearcă să își facă dreptate.

„Flee” (Danemarca), regizat de Jonas Poher Rasmussen, a fost desemnat câștigător la trei categorii – documentar european, animație europeană și premiul studenților europeni.

Filmul urmărește povestea adevărată a călătoriei unui refugiat în Danemarca și a secretelor pe care le ține de decenii.
Producția a fost desemnată cel mai bun lungmetraj la Annecy Animation Festival, unde a fost premiată și pentru muzica originală semnată de Uno Helmersson, și a primit și Gan Foundation Award for Distribution. Anterior, la festivalul Sundance, a câștigat marele premiu al juriului secțiunii World Cinema – Documentary. Este propunerea Danemarcei pentru nominalizare la Oscar.

Citiți continuarea articolului pe g4media.ro

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău