Premierul Viktor Orban: Acordul cu România privind livrările de gaze naturale va încheia monopolul Rusiei

  • 10 Februarie 2018 12:56
Premierul Viktor Orban: Acordul cu România privind livrările de gaze naturale va încheia monopolul Rusiei

Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că Ungaria va semna un acord cu România pentru livrarea a patru miliarde de metri cubi de gaze naturale anual, înțelegere care va încheia monopolul Rusiei în țara sa, relatează site-ul agenției The Associated Press.

”Anunț cu modestie, dar cu plăcere, că epoca monopolului Rusiei privind gazele în Ungaria se încheie, întrucât peste jumătate dintre gazele consumate de Ungaria vor veni din România. Trei companii din Ungaria participă la licitația pentru gazele naturale. Aceasta este o situație cu totul nouă, nu numai pentru Ungaria, ci pentru regiune. Acordul poziționează țara într-o situație geostrategică mai favorabilă decât cea anterioară”, a spus Orban, citat de CaleaEuropeana.ro

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a avut luni, la București, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, în cadrul unui dejun de lucru. Szijjártó aa anunțat că s-a ajuns la o înțelegere istorică în privința importului de gaze naturale din România. Potrivit acestuia, este vorba de 4,4 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Partea română și-a asumat obligația de a construi până în 2020 compresoarele prin care se vor putea transporta 1,75 miliarde metri cubi de gaz în Ungaria, urmând ca până în 2022 capacitatea să fie extinsă pentru transportul a 4,4 miliarde de metri cubi pe an din gazul extras de ExxonMobil și OMV din Marea Neagră. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău