Premierul Ucrainei, despre extinderea Centralei Hidroelectrice de la Novodnistrovsk. „Nu se discută niciun fel de decizii „în holuri” – evitând partea moldovenească”

  • 08 Octombrie 2018 12:11
Premierul Ucrainei, despre extinderea Centralei Hidroelectrice de la Novodnistrovsk. „Nu se discută niciun fel de decizii „în holuri” – evitând partea moldovenească”

Premierul Ucrainei, Volodimir Groisman, a confirmat, într-un interviu pentru Newsmaker, intenția Kievului privind extinderea Centralei Hidroelectrice de acumulare prin pompare din Novodnistrovsk (CHEAP).

Volodimir Groisman a afirmat, pentru sursa citată, că CHEAP din Dnistrovsk și nodul hidrologic din Dnistrovsk constituie o entitate de importanță ecologică foarte mare pentru regiune. „Sarcina sa primordială este de a nu admite probleme ecologice, în special, inundarea teritoriilor. Producerea de energie electrică este un avantaj asociat. De aici, reiese încă un argument în favoarea spulberării miturilor despre vânzare. (...)În ce privește finalizarea construcției blocurilor (care fac parte din proiectul de extindere a CHEAP - n.r.). Noi într-adevăr examinăm diferite posibilități de finanțare a lucrărilor. Se duc negocieri în câteva direcții – cu Banca Mondială, BERD, Banca Europeană de Investiții și câteva companii chineze. Însă vreau să vă asigur că niciun fel de decizii „în holuri” – evitând partea moldovenească – nu se discută”, a declarat reprezentantul Kievului.

Menționăm că ecologiștii, dar și deputați sau fostul ministrul al Mediu, Valeriu Munteanu, au atras atenția asupra pericolului extinderii CHEAP din Dnistrovsk, deoarece ar provoca o scădere a nivelului râului Nistru, populare și riscul ca o mare parte din populație să rămână fără apă potabilă.

Ziarul de Gardă a scris că, începând cu anul 2002, pe segmentul Novodnestrovsk-Naslavcea, Ucraina a reluat lucrările de construcție și dezvoltare a CHEAP, care au demarat în anii ’80 ai secolului trecut, dar stopate, deoarece conform Studiului impactului social și de mediu, elaborat la acel moment în cadrul Proiectului tehnic pentru construcția Complexului Hidroenergetic Nistrean, s-a constatat că, construcția unui astfel de obiectiv poate duce la crearea unor situații catastrofale în regiune.

Ucraina, neluând în considerație rezultatele acelui Studiu social și de mediu, a continuat construcția și dezvoltarea Complexului Hidroenergetic Nistrean, inclusiv cu nerespectarea cerințelor Convenției privind Evaluarea Impactului asupra Mediului în Context Transfrontalier (Convenția Espoo). Deși Ministerul Mediului a R. Moldova s-a adresat, anterior, în repetate rânduri Ministerului Protecției Mediului al Ucrainei referitor la prezentarea documentației privind Evaluarea Impactului asupra Mediului a construcției Centralei Hidrotehnice de Acumulare prin Pompare (CHEAP) de la Novodnestrovsk, partea ucraineană până în prezent nu a prezentat documentele solicitate. Cu toate acestea, Guvernul Republicii Moldova se grăbește să semneze Acordul de funcționare a Complexului Hidroenergetic Nistrean, la solicitarea Cabinetului de Miniștri a Ucrainei, fără a avea argumente științifice despre impactul funcționării acestui nod hidroenergetic asupra fluviului Nistru, respectiv asupra dezvoltării socio-economice a țării.

„Pentru reglementarea juridică a intențiilor de finalizare a construcției Complexului Hidroenergetic Nistrean, Ucraina a propus în 2008 R. Moldova proiectul Acordului privind funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean. Proiectul inițial al Acordului nu conținea nici o prevedere referitor la protecția fluviului Nistru. După mai multe întrevederi a echipei de negociere, acestea au fost blocate în anul 2013. Ulterior, în anul 2016, Ucraina și-a exprimat intenția revenirii la negocierea Acordului, într-o manieră cât mai urgentă. Urgența Ucrainei venea în contextul că în 2017, Complexul Hidroenergetic Nistrean a fost inclus de către Cabinetul de Miniștri a Ucrainei în lista obiectivelor supuse privatizării Ifapt negat de Volodimir Groisman  -n.r.). În același timp, un astfel de document i-ar permite Ucrainei să acceseze fonduri externe pentru finanțarea construcției celor 6 hidrocentrale planificate și extinderea Complexului Hidroenergetic Nistrean”, mai notează sursa citată. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău