Premierul ucrainean Volodimir Groisman se află la Chișinău. Acesta evită întâlnirea cu președintele Igor Dodon

  • 06 Octombrie 2017 14:51
Premierul ucrainean Volodimir Groisman se află la Chișinău. Acesta evită întâlnirea cu președintele Igor Dodon

Premierul ucrainean Volodimir Groisman întreprinde astăzi prima sa vizită oficială la Chișinău, unde va avea întrevederi cu oficiali din Guvern și Parlament, dar nu și cu președintele Igor Dodon din cauza declarațiilor acestuia în legătură cu anexarea Crimeei de către Federația Rusă.

Întrevederile dintre șefii guvernelor de la Chișinău și Kiev s-au întețit în ultimul an în contextul mai multor subiecte de interes reciproc, precum cel privind inaugurarea unui punct comun de trecere a frontierei moldo-ucrainene pre segmentul transnistrean. 

Premierul ucrainean Volodimir Groisman a ajuns cu puțin timp în urmă la Chișinău unde a fost întâmpinat de omologul său moldovean Pavel Filip. Cei doi premieri vor participa la închiderea Forumului „Moldova Business Week 2017”, care este considerat cel mai important eveniment de afaceri din Republica Moldova. De asemenea, ei vor avea o întrevedere tete-a-tete, după care vor semna două acorduri bilaterale. Volodimir Groisman va depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului și se va întâlni cu președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Premierul ucrainean nu se va întâlni însă cu președintele Republicii Moldova Igor Dodon, considerat pro-rus, care în timpul campaniei electorale de anul trecut a făcut declarații care au fost considerate drept recunoaștere a anexării Crimeii de către Federația Rusă. Recent, ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Ivan Gnatișin, a declarat că nu poate exista un dialog cu Igor Dodon, deoarece acesta nu respectă suveranitatea și integritatea teritorială a țării sale.

Contactele la nivel înalt dintre Chișinău și Kiev s-au întețit în ultimul timp. Acum un an, premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu președintele ucrainean Petro Poroșenko, la hotarul dintre cele două state, unde au convenit să construiască un punct comun de trecere a frontierei. În luna iulie, cei doi s-au întâlnit la Cuciurgan-Pervomaisk unde au inaugurat un punct comun de trecere a frontierei pe segmentul transnistrean.

În luna februarie, o delegație a guvernului de la Chișinău în frunte cu Pavel Filip a întreprns o vizită de lucru la Kiev, unul din principalele subiecte fiind construcția de către Ucraina a unor hidrocentrale pe râul Nistru care deranjează Chișinău. Pavel Filip și Volodimir Groisman s-au mai întâlnit recent la Odessa, unde au discutat inclusiv despre noua lege privind educația din România. Tot la Odessa, acum două săptămâni a avut loc și Comisia interguvernamentală moldo-ucraineană în domeniul colaborării economice și comerciale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău