Premierul ucrainean Denis Șmîhal: Kievul aspiră să adere la UE în doi ani și este hotărât să lupte împotriva corupției

  • 02 Februarie 2023 13:50
Premierul ucrainean Denis Șmîhal: Kievul aspiră să adere la UE în doi ani și este hotărât să lupte împotriva corupției

Ucraina consideră că se află în situația de a adera la Uniunea Europeană în termen de doi ani, a declarat premierul Denis Șmîhal săptămânalului german Der Spiegel. Șmîhal s-a angajat totodată să adopte o politică de ''toleranță zero'' față de corupție și a trecut în revistă măsurile luate până acum în această direcție, transmite Agerpres.

„Sunt convins că vom reuși în doi ani. Ambiția noastră este ca la sfârșitul lui 2024 să fim deja pregătiți oficial să devenim membri (ai UE). Decizia nu ne aparține. Dar suntem dispuși să facem tot ce ține de noi'', a declarat premierul ucrainean pentru publicația germană.

Șmîhal amintește că țara sa a obținut statutul de candidat la aderare anul trecut, un proces cărora altora le-a luat ani de zile, și afirmă că, în pofida războiului, Kievul va îndeplini așa-numitele ''șapte puncte'' sau recomandări stabilite de Bruxelles. Odată cu îndeplinirea acestor condiții va începe procesul oficial de aderare, care poate dura ''cinci, șapte sau 10 ani'', dar pe care Ucraina - potrivit premierului său - îl va încheia în doi ani.

Oficialul ucrainean a vorbit pe larg despre lupta împotriva corupției întreprinsă de președintele Volodimir Zelenski, unul dintre punctele esențiale cerute de Bruxelles pentru aderarea țării la UE.

El a amintit de măsurile adoptate recent drept o dovadă de angajament față de politica de ''toleranță zero'', despre demisii sau demiteri ale unor oficiali de rang înalt din diverse ministere, precum și despre ancheta referitoare la posibile cazuri de mită la Ministerul Apărării ucrainean.

Ucraina a lansat miercuri un val de percheziții vizând oameni din administrație, funcționari și personalități, autoritățile dând asigurări că fac din lupta împotriva corupției o prioritate în contextul efortului de război și al ajutorului occidental. Autoritățile ucrainene au anunțat că au percheziționat domiciliile miliardarului Igor Kolomoiski și fostului ministru de interne Arsen Avakov, precum și sediul Fiscului ucrainean, în timp ce conducerea direcției vamale a fost demisă. Înalți responsabili ai Ministerului Apărării au primit de asemenea vizita anchetatorilor.

Aceste descinderi au loc la o săptămână după demiterea unor înalți responsabili în urma unei afaceri de corupție privind aprovizionarea armatei, primul scandal de amploare de la invazia rusă în urmă cu aproape un an.

„Statutul de țară candidată implică obligații. Peste 90% dintre ucraineni vor Ucraina în UE și atât guvernul, cât și președintele vor face tot posibilul pentru a demonstra că s-au îndeplinit cele șapte recomandări înaintea summitului'', a insistat premierul ucrainean.

Șmîhal s-a referit la întâlnirile care vor avea loc joi la Kiev, premergătoare summitului care se va desfășura vineri între Zelenski, pe de-o parte, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, pe de altă parte.

Von der Leyen și Michel s-au deplasat la Kiev împreună cu circa 15 comisari europeni, pentru o vizită de două zile axată pe summitul de vineri și ca modalitate de exprimare a solidarității europene față de Ucraina, cu câteva săptămâni înainte de împlinirea unui an de la declanșarea invaziei ruse.

Printre măsurile întreprinse, premierul ucrainean citează numirea unui procuror anticorupție, însărcinat cu anchetele în domeniu.

„Vom stabili un sistem complet anticorupție, pentru a le demonstra partenerilor noștri occidentali toleranța noastră zero'' față de acest flagel, a insistat șeful guvernului ucrainean. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău