Premierul ucrainean cere Germaniei să livreze Kievului tancuri de luptă moderne

  • 02 Septembrie 2022 09:27
Premierul ucrainean cere Germaniei să livreze Kievului tancuri de luptă moderne

Premierul ucrainean Denis Anatolie Șmigali a îndemnat Germania să-i livreze Kievului tancuri de luptă moderne, pentru a ajuta forțele armate ucrainene să lupte împotriva invaziei ruse, informează AGERPRES.

Este necesară o "schimbare de filosofie" în ceea ce privește livrările de arme pentru Ucraina, afirmă Ana, înaintea vizitei sale la Berlin pe care o va întreprinde la sfârșitul acestei săptămâni.

Kievul așteaptă ca SUA să-i livreze tancuri Abrams, iar Germania - tancuri Leopard 2, care pot fi utilizate pe câmpul de luptă, a precizat premierul ucrainean.

Livrările directe de tancuri de luptă și de vehicule de infanterie de luptă pentru Ucraina rămân un subiect tabu în Germania, unde populația este de obicei precaută cu privire la orice formă de intervenție militară externă.

Nicio țară din NATO nu a livrat până acum astfel de sisteme de arme Ucrainei.

Premierul este așteptat să sosească la Berlin sâmbătă și va fi primit de cancelarul german federal Olaf Scholz duminică.

El va fi oficialul de cel mai înalt rang care vizitează Berlinul de la declanșarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în urmă cu șase luni.

Germania a ezitat inițial să livreze arme Kievului, însă a trimis ulterior 10 obuziere, trei lansatoare de rachete multiple și trei vehicule blindate de depanare.

Șmigali a salutat schimbarea de atitudine a Berlinului, de la a trimite doar echipament de protecție și căști până la a livra arme de ultimă generație, însă a subliniat că Ucraina are nevoie de mai multe arme și echipamente, cât de repede posibil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,57 m/s
Fri
16
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău