Premierul turc îl compară pe Netanyahu cu ''teroriștii'' de la Paris

  • 15 Ianuarie 2015 15:10
Premierul turc îl compară pe Netanyahu cu ''teroriștii'' de la Paris

Primul ministru al Turciei, Ahmet Davutoglu a declarat că omologul său israelian Benjamin Netanyahu este ''la fel de criminal precum teroriștii are au comis masacrul de la Paris.

Premierul islamo-conservator de la Ankara l-a acuzat pe Netanyahu că a comis în Gaza ''crime împotriva umanității'' echivalente celor comise de ''teroriști'' islamiști săptămâna trecută la Paris și care s-au soldat cu 17 morți, notează Agerpres.

''Aflat în fruntea unui guvern care bombardează copii jucându-se pe o plajă din Gaza, care a transformat uciderea de palestinieni în ceva firesc, care ucide cetățeni ai noștri în apele internaționale la bordul unei nave umanitare, Netanyahu comite o crimă împotriva umanității echivalentă masacrului comis de teroriști la Paris'', a declarat presei primul-ministru turc, înaintea de îmbarcarea în avion.

Afirmațiile șefului executivului turc intervin în plin război al declarațiilor între Turcia și statul israelian, țări ale căror relații se află la cel mai scăzut nivel.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că ''este greu de înțeles cum el (Netanyahu) a îndrăznit'' să participe la marșul organizat duminică în Franța după atacurile islamiste împotriva revistei satirice Charlie Hebdo, a unor polițiști și un magazin de produse cușer (unde au murit patru evrei).

Primul ministru israelian a dat un răspuns sec miercuri seara, denunțând ''afirmațiile dezonorante'', care ''trebuie să fie condamnate de comunitatea internațională pentru că războiul împotriva terorismului nu poate reuși decât dacă este ghidat de o morală clară''.

Erdogan, islamo-conservator, care conduce Turcia începând cu anul 2003, critică cu regularitate statul israelian, pe care l-a acuzat în luna iulie că ''l-a depășit pe Hitler în materie de barbarie''.

Aproape 2.200 de palestinieni, majoritatea civili, au fost uciși în timpul ofensivei israeliene în iulie și august anul trecut împotriva Fâșiei Gaza, controlate de mișcarea palestiniană Hamas, pentru a opri atacurile cu rachete palestiniene asupra statului israelian. Peste 70 de persoane au fost ucise de partea israeliană, în majoritate soldați.

Relațiile între Turcia și Israel s-au deteriorat după asaltul israelian din 2010 împotriva unei flotile închiriate de o organizație neguvernamentală turcă într-o încercare de a sparge blocada israeliene contra Fâșiei Gaza. Atacul de atunci s-a soldat cu moartea a zece cetățeni turci.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău