Premierul Tsipras promite reluarea creșterii economice a Greciei

  • 11 Septembrie 2016 19:15
Premierul Tsipras promite reluarea creșterii economice a Greciei

Într-un discurs pe teme economice ținut sâmbătă la Salonic, premierul grec Alexis Tsipras a prezentat obiectivele imediate ale guvernului de la Atena și a dat asigurări că țara sa va depăși criza economică, transmite EFE.

Tsipras a declarat unui public format din reprezentanți ai mediului de afaceri, reuniți la cel de-al 81-lea Târg Internațional de la Salonic, că urmărește încheierea rapidă a celei de-a doua evaluări a planului de redresare financiară a țării, negocierea reducerii datoriilor și achiziționarea de către Banca Centrală Europeană a unor obligațiuni de stat ale Greciei, precum și revenirea pe piețele financiare.

Prim-ministrul a insistat asupra faptului că în ceea ce privește relațiile de muncă, guvernul său va respecta acquis-ul comunitar și a anunțat, fără a da detalii, o schimbare de direcție și un nou model de creștere, bazat pe turism, construcții, tehnologii avansate și agricultură. El a promis o fiscalitate stabilă timp de doi ani pentru investițiile mai mari de 20 de milioane de euro, dar a afirmat că întreprinderile mici și mijlocii au prioritate la finanțare prin fondurile europene de coeziune. Baza de impozitare ar urma să fie extinsă, iar lupta împotriva evaziunii va fi intensificată, ceea va permite ușurarea poverii fiscale în următorii doi ani.

Grecia contează pe 246 de milioane de euro din licitațiile pentru licențele private de televiziune, bani pe care îi va direcționa, potrivit lui Tsipras, către ajutoare sociale pentru cei mai defavorizați.

Spitalele publice din Grecia vor angaja 10.000 de medici și asistenți, iar educația va face obiectul unei reforme generale.

Premierul a promis și stimulente pentru revenirea în țară a tinerilor greci care au emigrat în ultimii ani și amnistie pentru deținătorii de fonduri nedeclarate în străinătate, care ar urma să achite doar impozitele datorate.

În timp ce Tsipras făcea aceste prognoze și promisiuni pe un ton optimist în fața oamenilor de afaceri, mii de manifestanți s-au adunat în centrul Salonicului la chemarea sindicatelor, protestând împotriva "politicii distructive" a guvernului, care "a dus la creșterea șomajului și a sărăciei" și "a strangulat întreaga societate greacă".

Premierul s-a angajat să apere drepturile angajaților în fața creditorilor, cu respectarea strictă a acquis-ului comunitar. "Nu putem accepta nimic mai puțin", a susținut el, înaintea reevaluării celui de-al treilea plan de redresare financiară a Greciei. O misiune a creditorilor internaționali își va începe luni, la Atena, lucrările preliminare în acest scop.

Fondul Monetar Internațional, reprezentantul celor mai duri creditori ai Greciei, cere printre altele liberalizarea concedierilor colective. FMI susține și eliminarea negocierilor colective, la care Guvernul renunțat deja în practică, dar pe care ar dori să le introducă. În discursul său de sâmbătă, Alexis Tsipras a insistat că negocierile colective sunt indispensabile pentru garantarea drepturilor angajaților.

Sursa: Agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău